“Iebraucot Vācijā, man piekodināja, ka tad, kad es braukšu nākamreiz, nedrīkstu ņemt līdzi pārtiku personīgai lietošanai. Visas manas siermaizītes un desmaizītes uz robežas atņemšot. Vai tā var būt?” jautā lasītājs.
“Iebraucot Vācijā, man piekodināja, ka tad, kad es braukšu nākamreiz, nedrīkstu ņemt līdzi pārtiku personīgai lietošanai. Visas manas siermaizītes un desmaizītes uz robežas atņemšot. Vai tā var būt?” jautā lasītājs.
Spriežot pēc Saeimas Eiropas Savienības (ES) informācijas centra rīcībā esošās informācijas, var atbildēt: gan jā, gan nē.
“Jā” tāpēc, ka Eiropas Komisijai Pārtikas aprites un dzīvnieku veselības pastāvīgā komiteja (SCFCAH) ir sagatavojusi lēmumu par stingrākiem ierobežojumiem gaļas un piena produktu ievešanā ES personīgai lietošanai. Tas nozīmē, ka bez oficiāla veterinārās inspekcijas dokumenta pārtiku personīgai lietošanai Eiropas Savienības teritorijā nedrīkstēs ievest. Šis aizliegums stāsies spēkā no 2003.gada 1.janvāra pēc lēmuma pieņemšanas Eiropas Komisijā.
“Šis pārdomātais solis sperts, lai mūs aizsargātu pret produktiem, kuri inficēšanās gadījumā var izraisīt nopietnas dzīvnieku saslimšanas. Tā kā svaigā atmiņā ir lopu mutes un nagu sērga un izplatījies cūku mēris, pareiza rīcība ir veikt visus nepieciešamos piesardzības pasākumus, lai nākotnē novērstu iespējamo slimības izcelšanos,” skaidro ES veselības un patērētāju aizsardzības komisārs Deivids Birns. ES eksperti ir norādījuši, ka ar pārtiku var ievest gan mutes un nagu sērgu, klasisko un Āfrikas cūku mēri, kā arī tā saukto “putnu gripu”.
“Bet stingrāki noteikumi ir tikai viena medaļas puse,” uzsver komisārs. “Tikpat svarīgi ir apziņot visus ieceļotājus Eiropas Savienībā un kandidātvalstīs. Tāpēc mēs uzsākam informācijas kampaņu, kuras gaitā izdosim plakātu vairāk nekā 30 valodās, lai būtu droši, ka visi pasažieri pirms ceļošanas, kā arī ceļošanas laikā zina jaunos noteikumus un to pieņemšanas iemeslus.”
Šādus plakātus izdos arī latviešu valodā. Noteikumi attieksies uz pienu un gaļu, un to produktiem, kurus ceļotāji ņem līdz personīgai lietošanai, kā arī tiem, kurus privātpersonas nosūta citām. Tūristiem ļaus ņemt līdzi bērnu pienu pulverī, bērnu pārtiku un speciālu pārtiku medicīniskiem nolūkiem, bet ar nosacījumu, ka tā nav jāatdzesē pirms lietošanas, un tā ir atbilstošā rūpnieciskā neatvērtā iepakojumā. Visos pārējos gadījumos gaļas un piena produkti jādeklarē, uzrādot oficiālu veterināro dokumentāciju – tādā pašā kārtībā, kā tā tiek sagatavota komerciāliem nolūkiem.
Tomēr attiecībā uz Latviju var atbildēt ar “nē”, jo šie noteikumi neattiecas uz Eiropas vidienē esošajām pundurvalstīm un Šveici, kā arī uz visām kandidātvalstīm, izņemot Turciju. Toties tas attieksies uz ieceļotājiem kandidātvalstīs. Pārtikas un veterinārā dienesta Sanitārās robežinspekcijas priekšniece Iveta Šice – Trēde informē, ka “prasība pastiprināti kontrolēt importu personīgam patēriņam uz Latvijas kontroles punktiem attieksies tikai pēc iestāšanās ES”.
Pašlaik ES ir 285 robežinspekcijas punkti, kuros kontroli nodrošina nacionālie dienesti – gan ostās un lidostās, gan šoseju un dzelzceļu robežpārejas punktos. Pēc paplašināšanās ES robeža pārvietosies uz austrumiem, kur pavisam kandidātvalstīs būs 87 robežkontroles punkti, arī Latvijā – desmit. Pēc Sanitārās robežinspekcijas sniegtās informācijas patlaban Latvijā ir 23 kontroles punkti, bet nākotnē plānoti desmit ES ārējās robežas kontroles punkti: Ventspils un Rīgas ostas, Liepājas osta, Lidosta “Rīga”, “Latvijas Pasts”, Terehova, Grebņeva, Pātarnieki, Daugavpils un Rēzekne.
Tātad arī turpmāk, dodoties uz ES valstīm, Latvijas iedzīvotāji varēs ņemt līdzi pārtiku personīgam patēriņam, bet nākamgad, braucot uz citām valstīm, piemēram, uz Ukrainu, un no turienes – uz Vāciju, līdzi paņemto speķi noteikti atņems.