Beidzies Līgosvētku ēdienu recepšu konkurss “Vai tev sieri, vai tev rauši, vai tev alus pagrabā?”. Konkursa galveno balvu – grilu no veikala “Mājai Dārzam” – saņems Jānis Vaitnieks no Alūksnes. Salātu trauku komplektu saņems pirmās receptes iesūtītājs Mairis Rāts no Veclaicenes, bet pārsteiguma balvu – Gunārs Misiķis.
Aknas marinādē
Vajag liellopa aknas, miltus, eļļu, sāli, piparus, cukuru, sīpolu, ķiploku, etiķi, zaļumus. Attīra liellopa aknas no plēves, sagriež šķēlēs, izklapē, panē miltos un apcep. Kārto traukā, pārkaisa ar sāli (cepot sāli neber), uzliek sīpolu riņķīšus, ķiplokus, dilles. Pārlej ar marinādi: uzvāra ūdeni, pievieno cukuru, sāli, etiķi, piparus.
Iesūtījis Jānis Vaitnieks
Šašlika zupa
Vajag 1 kg šašlika, 4 sīpolus, 4 burkānus, 4 paprikas, daudz ķiploku un zaļumu, garšvielas, 0,5 l tomātu pastas “Milda”. Ņem vakardienas piknika neizcepto šašliku, sagriež nelielos gabaliņos, nolej lieko sulu, liek uz pannas un cep uz lēnas uguns aptuveni 15 minūtes. Liek gaļu katlā, pārlej ar ūdeni un sāk vārīt. Sīpolus apcep, liek katlā (pēc stundas vārīšanās sīpoli izšķīst). Pieber sagrieztu papriku, pievieno tomātu pastu. Ķiplokus un sarīvētus burkānus apcep un liek visu katlā. Pievieno ūdeni, garšvielas un zaļumus. Pasniedz kopā ar skābo krējumu.
Iesūtījis Mairis Rāts
Jāņu gaļa
Vajag 1 šķēli cūkgaļas (~ 1 kg). Marināde: 50 g sausā baltvīna, 50 g baltvīna etiķa, 100 ml eļļas, 1 ēdamkarote saberztu kadiķogu, 1 ēdamkarote smalko rozā vai piecu piparu maisījuma, 1 tējkarote kaltēta timiāna, 1/2 citrona (plānas šķēles), 1/2 sasmalcināta sīpola. Samaisa marinādes sastāvdaļas. Gaļu liek dziļā traukā, pārlej ar marinādi, liek vēsumā uz 2-3 stundām un palaikam apmaisa. Pēc tam gaļu nosusina un apziež ar eļļu. Cep uz oglēm vai elektriskā grila katru pusi apmēram 15 min. Pasniedz ar dārzeņu iesmiem, maizi un grilētām tomātu pusītēm, kas pārkaisītas ar timiānu.
Iesūtījis Gunārs Misiķis