Lai gan Jāņos var iztikt ar sieru un alu, parasti jāņabērnu cienastā netrūkst arī citu ēdienu.
Lai gan Jāņos var iztikt ar sieru un alu, parasti jāņabērnu cienastā netrūkst arī citu ēdienu. Tāpēc pirmssvētku dienās ir jāsagādā tik daudz pārtikas produktu, lai pietiktu visiem līgotājiem. Rīgā par tradīciju kļuvusi garākā degustācijas galda atklāšana, kur var nobaudīt Latvijas ražotāju gardumus. Arī rajonos tirgotāji piedāvā plašāku sieru, alus un citu preču sortimentu.
Parasti saulgriežus cenšas svinēt kādā skaistā vietā pie upes vai ezera krastā, meža ielokā vai pļavā. Kas Jāņus svin mājās, pulcējas pagalmā vai dārzā. Tāpēc namamātei nevajadzētu svīst pie plīts, bet sadalīt pienākumus. Vienam uztic rūpes par ugunskuru vai grilēšanas iekārtu. Otram – sagatavot iesmus ar desiņām, šašlikiem vai citādiem gaļas un zivju izstrādājumiem. Svētku sagatavošanā ir iesaistīti visi, un cienasta gatavošana izvēršas par jauku atrakciju.