Sestdiena, 15. novembris
Leopolds, Undīne, Unda
weather-icon
+-1° C, vējš 0.45 m/s, R vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Skolās bulciņas atļauj pēc plkst.11 un reizi nedēļā ļauj ēdināt ar siļķīti

Valdība šodien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) izstrādātos
grozījumus noteikumos, kas atļauj izglītības iestādēs skolēnu ēdināšanai
izmantot pārtikas produktus, kuri satur dabīgos aromatizētājus un
krāsvielas, kā arī atsevišķus konservantus.
Grozījumi attiecas arī uz sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem.

Grozījumi paredz, ka izglītības iestādēs, kas īsteno pirmsskolas
izglītības, pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības un
profesionālās izglītības programmas, ārstniecības iestādēs, ilgstošas
sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās tiek
nodrošināts pasniegšanas dienā svaigi pagatavots ēdiens no dabīgiem
pārtikas produktiem.

VM norāda, ka šo noteikumu izpratnē dabīgi pārtikas produkti ir
neapstrādāti pārtikas produkti, piemēram, gaļa, zivis, olas, graudaugi,
augļi, dārzeņi, kartupeļi, kas nav ģenētiski modificēti, nesatur
ģenētiski modificētus organismus, nesastāv no tiem. Uzturā papildus
varēs iekļaut arī apstrādātus un pārstrādātus pārtikas produktus,
piemēram, maizi, jogurtu, sieru, gaļas produktus, kas nesatur ģenētiski
modificētus organismus, nesastāv no tiem un nav no tiem ražoti, kā arī
kam nav pievienoti aromatizētāji, izņemot vanilīnu un dabīgos
aromatizētājus. Vanilīnu gan skolās pārdodamajos produktos varēs
izmantot līdz 2017.gada 1.janvārim.

Tāpat produktiem nedrīkstēs būt pievienotas pārtikas piedevas,
izņemot tās, kas ir atļautas Eiropas Parlamenta un Padomes regulā,
proti, dabīgās krāsvielas, garšas pastiprinātāji, konservanti, izņemot
etiķskābi (etiķis), sēra dioksīda sulfītus, citronskābi, pienskābi,
askorbīnskābi, ābolskābi. Produktiem nedrīkstēs būs pievienoti arī
saldinātāji. Arī sēra dioksīda sulfītus kā piedevu varēs izmantot līdz
2017.gadam.

Lai dažādotu un papildinātu ēdienkarti, apstiprinātie grozījumi
paredz, ka vienu reizi nedēļā ēdienkartē var iekļaut apstrādātus
zvejniecības produktus, piemēram, konservētu zivi savā sulā, siļķi un
citas zivis, ievērojot noteiktus kvalitātes kritērijus.

Tāpat, lai izvairītos no situācijas, kad bērni vispārējās un
profesionālās pamata un vidējās izglītības iestādēs līdz pusdienu
organizēšanas laikam uzturā iekļauj miltu konditorejas izstrādājumus,
kas nomāc apetīti, veicina pārmērīgu cukura, tauku un enerģijas
uzņemšanu vēl pirms pusdienām, grozījumos ir noteikts, ka miltu
konditorejas izstrādājumus izglītības iestāžu izvēles ēdienkartē var
iekļaut ēdienreizēs, kas tiek organizētas ne ātrāk kā plkst.11.

Attiecībā uz pārtikas produktiem, kurus papildus kompleksajai un
izvēles ēdienkartei drīkst izplatīt vispārējo un profesionālo izglītības
iestāžu teritorijā, tai skaitā skolu kafejnīcās, uzkodu un dzērienu
automātos, grozījumos tika veikti papildinājumi un atļauto pārtikas
produktu klāstā iekļauta maize ar noteiktiem kvalitātes kritērijiem,
sviests, džems, želeja, ievārījums, augļu un ogu mērce, augļu un ogu
biezenis.

Savukārt, lai nodrošinātu izglītojamajiem iespēju iegādāties karstos
dzērienus, piemēram, tēju, kakao arī ārpus ēdnīcas un kafejnīcas darba
laika, uzkodu un dzērienu automātos drīkstēs izplatīt dehidrētu pienu.

Papildus grozījumi paredz, ka profesionālo izglītības iestāžu mācību
procesa laikā pagatavotos ēdienus drīkstēs iekļaut šo iestāžu
kompleksajā un izvēles ēdienkartē.

Ierobežojumi attiecībā uz pārtikas produktiem, kas satur
aromatizētājus un pārtikas piedevas, neattieksies uz diētisko pārtiku,
ko nodrošina izglītojamajiem, pacientiem, sociālās aprūpes un
rehabilitācijas institūciju klientiem, kuriem ir nepieciešama uztura
korekcija, piemēram, cukura diabēta, alerģiju, pārtikas nepanesību un
citos gadījumos.

Kā ziņots, ar 1.janvāri stājušies spēkā grozījumi Ministru kabineta
noteikumos, kas aizliedz izglītības iestādēs ēdinātājiem iepirkt
produktus, kuru sastāvā ir tādas pārtikas piedevas kā konservanti,
krāsvielas, saldinātāji un aromatizētāji.

Līdz ar to ražotājiem radušās problēmas, jo aizliegto piedevu
sarakstā nokļuva arī dabīgās krāsvielas, kas ražotas, piemēram, no
burkāniem vai bietēm.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri