Trešdiena, 12. novembris
Kaija, Kornēlija
weather-icon
+4° C, vējš 1.28 m/s, D-DR vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Laikus aizrunā Mārtiņdienas zosi

Kaut gan līdz Mārtiņdienai vēl jāgaida gandrīz mēnesis, apdomīgākie jau laikus aizrunā zosis svētku galdam.

Kaut gan līdz Mārtiņdienai vēl jāgaida gandrīz mēnesis, apdomīgākie jau laikus aizrunā zosis svētku galdam.
Pavāri skaidro, ka Latvijā audzētas, labi nobarotas zosis ir retums, tāpēc kautķermeņus pasūta Lietuvā. Taču, ja kādam dārgās cenas vai arī putna trūkuma dēļ doma par Mārtiņdienas zoss cepeti jāatmet, skumt nevajag. Jau laikus var izmēģināt, ko svētkos pasniegt vietā, piemēram, pārbaudīt, ko vērta ir viltota mārtiņgaiļa recepte. Rudens eksperimentiem virtuvē ir izdevīgs laiks, jo tiek ievākta raža tīrumos un dārzos un var novērtēt barojumu kūtīs. Tāpēc saimniecēm netrūkst produktu, lai savu ģimeni un ciemiņus lutinātu gan ar daudzos gados pārbaudītiem ēdieniem, gan ar jauniem pārsteigumiem.
Gatavosim viltotu mārtiņgaili
Ne visiem rocība ļauj nopirkt veselu vistu, zosi, vai tītaru garda ēdiena pagatavošanai svētku galdam. Taču var eksperimentēt ar ikdienas ēdienkartē ierastajiem vistas stilbiņiem.
No tiem var pagatavot viltotu mārtiņgaili, ko pasniedz ar kartupeļu kroketēm un dārzeņu salātu piedevām.
1. Ņem vistas stilbiņu.
2. Atkaulo tā, lai stilbiņš paliktu vesels.
3. Nedrīkst sagriezt ādu.
4. Biezo vistas gaļu ar āmuriņu viegli izdauza.
5. Ņem “Santa Maria” vistas garšvielas.
Smiltenes krodziņa “Vecais parks” pavārs Aivars Puriņš viltoto mārtiņgaili iesaka kā lētu, bet garšīgu un sātīgu ēdienu.
6. Uzkaisa uz gaļas un ierīvē.
7. Ieziež ar margarīnu.
8. Pildījumam ņem eļļā apceptus baltmaizes kubiņus un kubiņos sagrieztu ābolu.
9. Apkaisa ar kanēli.
10. Pildījumu liek uz gaļas.
11. Veido rullīti, to apviļā miltos, sakultā olā un rīvmaizē.
13. Liek uz pannas sakarsētā eļļā un apcep uz lēnas uguns no četrām pusēm, veidojot formu.
14. Pēc tam liek cepties mikroviļņu krāsnī vai cepeškrāsnī.
15. Pagatavo salātus no svaiga kāposta, burkāna, kabača, paprikas un ābola.
16. Salātu sastāvdaļas sarīvē
17. Pievieno “Santa Maria” dārzeņu garšvielas.
18. Lai ēdiens garšotu vēl labāk, tas glīti jānoformē.
19. Viltoto mārtiņgaili pasniedz ar eļļā ceptām kartupeļu kroketēm un dārzeņu piedevām. Rotā ar zaļumiem.
Mārtiņdienas zoss cepeti var aizstāt ar izmaksu ziņā lētāku, bet gandrīz tikpat garšīgu un sātīgu ēdienu. Jāliek vienīgi lietā pavāra izdoma.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri