Lai
gan vairums grilētāju vēl aizvien dod priekšroku
tradicionālajam šašlikam, mūsdienās pieejamās grilētu
ēdienu variācijas ir teju bezgalīgas. Grilēt var gandrīz jebko:
dārzeņus, maizi, augļus, pat zefīru, ogas un jūras. Līgo
svētkos blakus jau tradicionālajam pašu sietajam ķimeņu sieram
un alum iesakām nogaršot ko netradicionālāku. Rimi
Gardēži Normunds
Baranovskis,
Signe
Meirāne un Liene Zemīte iesaka trīs receptes Līgo svētku grilam,
kuras neatstās vienaldzīgas nevienas garšu kārpiņas.
“Es
šajos Līgo svētkos iesaku pamēģināt veģetāros grila ēdienus.
Veģetārie grila ēdieni ir pavisam vienkārši, toties versiju –
miljons un viena. Grilēt var visu, sākot ar sieriem – halumi,
tofu un dažādām vegāniem piemērotām versijām – līdz
dārzeņiem. Piedāvāju recepti, kuru pagatavojot, noteikti to
nenožēlosiet un savu svētku galdu atsvaidzināsiet ar ko
nebijušu,” iesaka Signe Meirāne.
Savukārt,
Normunds Baranovskis Līgo svētkos galdā šogad cels zivju
produktus un iesaka to darīt arī jums. “Garneles ir viena no
visiecienītākajām uzkodām uz grila. Tās vislabāk iemarinēt
pesto, saldskābā vai saldā čili mērcē. Lai arī cukurotās
marinādes nav labākās gatavošanai uz grila, jo tās mēdz
piedegt, garnelēm vai citām jūras veltēm tās būs ideālas.
Garneles gatavojas aptuveni trīs minūtes. Iespēju un variāciju,
kā gatavot jūras veltes uz grila, ir ļoti daudz. Lai visiem
saulaini un gardi svētki!” novēl Rimi
Gardēdis.
“Kā
zināms, kartupelis ir viens no latviešu iecienītākajiem ēdieniem,
tādēļ esmu sagatavojusi saldā kartupeļa recepti, kura būs
lielisks papildinājums jūsu Līgo svētku galdam. Tas lieliski
saderēs ar grilētu vistas fileju vai jebkuru citu maigu, liesu
gaļu. Ar mīlestību gatavotu grilētu gardumu garšas un smaržas
buķete jūsu svētku galdu rotās ne sliktāk kā viskrāšņākā
jāņuzāle!” sola Liene Zemīte.
Iesaka
Signe Meirāne
Grilēta
siera un jauno kartupeļu salāti (40
min / 4 pers.)
Nepieciešams:
300
g grilēšanai piemērota ķimeņu siera 2 cm biezās šķēlēs;
50
g mazu kartupelīšu;
2
gatavi, bet stingri avokado palielos gabalos;
400
g mazu gurķu palielos gabalos;
1
tējk. Dižonas sinepju;
neliela
saujiņa diļļu;
30
ml Extra Virgin olīveļļas;
jūras
sāls pēc garšas;
svaigi
malti melnie pipari pēc garšas.
Pagatavošana:
Novāri
vai notvaicē kartupelīšus. Kad tie gatavi, atdzesē. Tikmēr
sakarsē grilu un, kad tas karsts, liec virsū sieru un grilē no
abām pusēm. Kad gatavs, liec uz dēlīša un ļauj nedaudz
atdzist, lai varētu to sagriezt. Protams, var cept arī pannā.
Bļodā liec kartupeļus, avokado, gurķi, sinepes, dilles,
eļļu, sāli un piparus, visu samaisi. Kad siers padzisis,
sagriez to, pievieno salātiem, viegli iecilā un pasniedz.
Iesaka
Normunds
Baranovskis
Garneles
uz grila (30
min / 2 pers.)
Nepieciešams:
20
nevārītas garneles ar galvu;
1
iepakojums Pancetta
bekona Selection
by Rimi;
2
ēd. k. pesto Selection
by Rimi;
2
ēd. k. kļavu sīrupa.
Pagatavošana:
Garnelēm
notīri tikai astes daļu, pārgriežot ar šķērēm muguras pusē
čaulu un noņemot to, galvu atstāj klāt. Attīrītās garneles
iecilā pesto marinādē un katru asti ietin plānā bekona šķēlē.
Pārlej ar kļavu sīrupu, lai balansētu bekona radīto sāļumu.
Cep uz sakarsētām grila restēm ne ilgāk kā 3–5 minūtes.
Iesaka
Liene Zemīte
Grilēti
saldie kartupeļi (50 min / 1 pers.)
Nepieciešams:
1
saldais kartupelis;
sāls,
pipari;
nedaudz
sasmalcināta rozmarīna;
2
ēd. k. olīveļļas;
2
ēd.k. siera Gorgonzola;
8
valrieksti;
2 saujas rukolas;
dīgsti
dekoram.
Pagatavošana:
Saldo
kartupeli nomizo, sagriez plānās šķēlēs, apslaki ar
eļļu, pārkaisi sāli, piparus, sasmalcinātu rozmarīnu un
liec uz pusstundu ledusskapī. Grilē uz sakarsēta grila no abām
pusēm, kamēr tas gatavs. Kārto uz šķīvja, vispirms liekot
rukolu, tad grilēto saldo kartupeli. Kamēr tas karsts, uzliec
sieru, lai tas nedaudz pakūst, pārkaisi valriekstus un dīgstus.
Pasniedz karstu.