Svētdiena, 16. novembris
Banga, Glorija
weather-icon
+1° C, vējš 1.79 m/s, D vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Latvijas iedzīvotāju ledusskapis karantīnā: “Vai nebūsim pārēdušies?” Uztura speciāliste analizē Latvijas iedzīvotāju ledusskapja saturu

Šobrīd cilvēki daudz
gatavo mājās, kas īpaši iepriecina uztura speciālistus, tomēr
nereti ēdienkartē ielavās arī pa kādam ērtākam, bet mazāk
veselīgam pārtikas produktam. Lielākoties gan uzturs ir
daudzpusīgs, un savu vietu ledusskapī atraduši arī jaunpienācēji
latviešu virtuvē – mocarella, humoss un citi. Tā secinājusi
uztura speciāliste Eva Kataja, izanalizējot Samsung izaicinājumā
apkopotos Baltijas valstu iedzīvotāju ledusskapjus.

Marta
nogalē Samsung aicināja Baltijas valstu iedzīvotājus uzņemt
fotogrāfijas ar sava ledusskapja saturu un dalīties ar tām
sociālajos tīklos. Kopā tika publicētas vairāk nekā 2100
fotogrāfijas, no kurām Latvijā – 806. Izskatot iemūžinātos
kadrus, uztura speciāliste Eva Kataja noformulējusi pāris atziņas
par to, kas izceļas mūsu ēdienkartēs un iedzīvotāju uztura
paradumiem.

Uztura
speciālistu sapnis

“Vairumā
ledusskapju ir atrodams uztura speciālistu sapnis – mājās
gatavoti ēdieni. Protams, ir svarīgi, no kādām izejvielām
maltītes gatavotas, bet tas, ka cilvēki gatavo paši, jau ir
iepriecinoši. Dažus ēdienus varēja atpazīt – zupas, sautējumi,
graudaugi ar dārzeņiem. Tās ir uzturvielām bagātas un veselību
veicinošas maltītes. Galvenais tās nesabojāt ar majonēzi, cukura
pilnu kečupu vai gatavo mērci, kas bieži redzama ledusskapjos,”
savos novērojumos dalās uztura speciāliste.

E.
Kataja ir pamanījusi, ka “Ledusskapjos ir gan olas, gan biezpiens,
gan zivis un gaļa, kas liek domāt, ka olbaltumvielas Latvijas
iedzīvotāji uzņem pietiekami. Arī taukvielu deficīts nedraud.
Principā, paēduši būsim. Par to satraukuma nav, drīzāk rodas
bažas, vai nebūsim pārēdušies.”

Starp
populārākajiem produktiem redzami arī pašgatavotie marinējumi,
ievārījumi, kompoti, kā arī plašs dārzeņu un piena produktu
klāsts. Priecē, ka augļi, ogas un dārzeņi ir vairumā
mājsaimniecību, kas sniedz svaigu vitamīnu, minerālvielu,
antioksidantu un šķiedrvielu devu. Turklāt, kā norāda uztura
speciāliste, ka nekādas vainas tiem nav arī sasaldētiem, jo
galvenais tos iekļaut uzturā katru dienu.

Speciāliste
atzinīgi novērtē, ka ēdienkartē redzama arī rupjā maize, ne
tikai gaišās maizes variācija, jo ar rupja maluma pilngraudu
produktiem ir iespējams parūpēties, lai zarnu trakts nekļūtu
kūtrs, kā arī spētu uzņemt vairāk minerālvielu un vitamīnu.

Netipiskākie
ēdienkartes papildinājumi

Uztura
speciāliste norāda, ka viens no vērtīgākajiem nelatviskajiem
produktiem, kas ir parādījies ledusskapjos, ir mocarella siers. Tas
ir ar mazāku tauku un sāls saturu, kā arī augstāku olbaltumvielu
daudzumu, kas šobrīd ir tieši laikā.

Tāpat
daļa no Samsung izaicinājuma dalībniekiem savos ledusskapjos govs
pienu aizstājuši ar augu valsts dzērieniem, kas, kā norāda E.
Kataja, lieliski dažādo ēdienkarti un labā nozīmē atšķaida
piena produktu klāstu, kas arī ledusskapjos redzams visai plašā
variācijā – piens, siers, krējums, biezpiens un citi. Viņa
priecājas, ka ledusskapī stabila vieta parādās arī tādiem augu
valsts produktiem kā humoss un zemesriekstu sviests, kas ir
olbaltumvielām un taukiem bagāti produkti. Tos var smērēt uz
maizes vai ēst kopā ar citiem ēdieniem. Turklāt tie satur arī
šķiedrvielas, kas neļaus zarnu traktam atslābt.

Interesanti,
ka liela daļa cilvēku cītīgi rūpējas ne tikai par saviem
vēderiem, bet arī par mājdzīvnieku maltītēm, tāpēc
ledusskapjos nereti redzami ēdieni arī tiem.

Ledusskapja
tumšākie stūri

Šobrīd
cilvēkiem ir saprotama vēlme iegādāties produktus, ko var
uzglabāt ilgāku laiku, piemēram, majonēzi, margarīnu un
kondensēto pienu. Tie, tāpat kā veikalos nopērkamā gatavā
produkcija – gatavās pankūkas un pelmeņi –, noteikti nebūs ar
uzturvielām bagātākie produkti, bet tie ir iecienīti ērtības
dēļ. Uztura speciāliste iesaka atcerēties, ka regulāras mirkļa
ērtības var izvērsties par lielu neērtību nākotnē, kad jātiek
galā ar veselības problēmām.

“Diezgan
daudzos ledusskapjos parādās arī cīsiņi, desas un kūpinājumi,
kurus ikdienas ēdienkartē nevajadzētu iekļaut, jo tie nebūs
veselību veicinoši produkti. Nav tā, ka ledusskapji būtu pārbāzti
ar gatavajām picām, pelmeņiem un cīsiņiem, bet veselīgāku
izvēli būs izdarījuši tie, kuri iepirkuši svaigu gaļu un zivis,
kuras var arī sasaldēt,” atklāj E. Kataja. Daudzos ledusskapjos
paslēpušies arī saldinātie bezalkoholiskie un alkoholiskie
dzērieni, kas neveicina veselību un ikdienā šos produktus
eksperte neiesaka lietot.

Viņa arī aicina šo laiku
izmantot, lai pārskatītu un sakārtotu sava ledusskapja saturu. Tas
var labvēlīgi ietekmēt ēšanas paradumus – maltīšu
pagatavošanā tiks izmantots patiešām viss, kas iegādāts, nevis
tikai tas, kas atrodas priekšpusē. Viņasprāt, ledusskapju saturs
ir daudzveidīgs, tomēr jāpatur prātā, ka ne vienmēr pilns
ledusskapis liecina par bagātīgu un veselīgu uzturu. Jāatceras,
ka to nevajag pārblīvēt ar produktiem, lai tajā labi cirkulētu
vēsais gaiss, un jāpatur prātā, ka katram produktam ir sava vieta
– durvis piemērotas mērcēm un dzērieniem, bet, piemēram, piena
produktus labāk glabāt ledusskapja dziļumā, kur tiem nekaitēs
temperatūras izmaiņas, atverot durvis.

Tam noder arī ledusskapjos
iebūvētās tehnoloģijas, piemēram, atsevišķos Samsung
ledusskapjos ir Cool select Plus zona – tajā ir iespējams
uzstādīt dažādus, atsevišķiem produktiem piemērotus
temperatūras režīmus, kā arī, piemēram, pielāgot saldētavu
ledusskapja temperatūrai, lai saliktu tur svaigu gaļu vai zivis,
kam ledusskapja pamatdaļā nepietiek vietas.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri