Silto vasaru aiz loga strauji
nomainījis vēss, lietains rudens, un, sākoties drēgnajam laikam,
arvien biežāk gribas sevi palutināt ar tasi karstas tējas vai
kādu saldu kārumu. Lai rudenīgā našķošanās nebeigtos ar
nevēlamiem svara kilogramiem, pavāre un uztura speciāliste
Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības
tīklu ELVI piedāvā receptes gardiem un veselīgiem mājās
gatavotiem desertiem bez pievienota cukura. Ātri pagatavojamie
šokolādes mafini būs lielisks papildinājums rīta kafijai vai
omulīgai pēcpusdienas pasēdēšanai draugu lokā, bet ķirbju
creme-brûlée, iespējams, ir pati radošākā recepte desertam no
rudens skaistuļa ķirbja. To noteikti ir vērts pamēģināt pat
tiem, kas šaubās, vai francūžu iecienītais deserts parastā
latvieša virtuvē vispār ir pagatavojams?! Izdosies!
Šokolādes mafini ar grieķu jogurtu
Gatavošanas laiks: 25-30 minūtes
Sastāvdaļas
2 olas
125 g kviešu miltu
60 g kakao
1 tējk. cepamā pulvera
½ tējk. sāls
2 ēdamk. augu eļļas
150 g grieķu jogurta
150 g nelielos gabaliņos sadalītas
tumšās šokolādes (70% kakao)
1 tējk. vaniļas esences
Pagatavošana
-
Sakarsē cepeškrāsni līdz
180 grādu karstumam. -
Lielā bļodā sajauc olas,
jogurtu un eļļu. -
Pievieno masai pārējās
sastāvdaļas un beigās pieliek klāt smalki salauztu, sagrieztu
vai sarīvētu tumšo šokolādi. -
Iegūto mīklu kārtīgi
samaisa, pilda mafinu formās un cep aptuveni 12 minūtes.
Ķirbju creme-brûlée
Gatavošanas laiks: (35 -40 minūtes+2
stundas ledusskapī )
Sastāvdaļas
4 olas dzeltenumi
350 g saldā krējuma
120 g ķirbju biezeņa (vislabāk no
muskata vai riekstu ķirbja)
1 tējk. kanēļa,
šķipsniņa muskatrieksta
*1 ēdamk. medus (var nepievienot)
Pagatavošana
-
Pagatavo ķirbju biezeni –
ķirbju mīkstumu bez mizas cep cepeškrāsnī vai tvaicē, kamēr
tas mīksts un pēc tam sablendē.
Katliņā uzsilda saldo
krējumu līdz vārīšanas brīdim (bet neuzvāra, izslēdz uguni,
kad šķidrums uzmet pirmo burbuli). -
Sakuļ olu dzeltenumus kopā
ar ķirbju biezeni, kanēli, muskatriekstu un medu (medus
pievienošana nav obligāta – kanēlis un ķirbis jau dos dabīgu
saldumu). -
Iemaisa olu dzeltenumu masā
saldo krējumu. -
Izkāš iegūto masu caur
sietu un izlej 4 mazos karstumizturīgos trauciņos. -
Trauciņus liek lielākā,
dziļākā cepamformā un formu līdz pusei piepilda ar verdošu
ūdeni. -
Cep līdz 160 grādu karstumam
sakarsētā cepeškrāsnī ~20 minūtes. -
Izņem no cepeškrāsns,
atdzesē un ieliek ledusskapī vismaz uz 2 stundām. -
Bauda!