Divus mēnešus Kalncempju pagastā Jānis un Inga Socki audzē paipalas un trušus.
Divus mēnešus Kalncempju pagastā Jānis un Inga Socki audzē paipalas un trušus. Pašlaik viņu saimniecībā ir vairāk nekā 100 paipalu un 70 trušu.
“Mums ir gan lielās paipalas, gan paipalu cālēni. Cālēnus perinām inkubatorā, jo paipalas pašas neperē, bet olas vedam no Straupes. Gulbenes rajona Stradu pagastā arī ir cilvēki, kas audzē paipalas, tāpēc domājam, ka turpmāk varētu olas iegādāties tur,” stāsta SIA “Madara J” direktors Jānis Sockis.
Paipalas šķiļas 17 dienas, bet olas sāk dēt pēc 45 dienām. “Uz jūlija baigām mums varētu būt pirmās pašu audzētās paipalu olas. Pašlaik gatavojam paipalu dzīvesvietu, jo viņām arī ziemā vajag telpu, kurā ir plus 18 līdz plus 20 grādi. Pagaidām vēl neesam atraduši vietu, kur varētu realizēt saražoto produkciju, jo vispirms ir jāsavairo paipalas. Paipalu olām tirgū ir labs noiets, tāpēc arī nolēmām pievērsties to audzēšanai,” atzīst J. Sockis.
Savu paipalu saimi J. Sockis baro ar speciālo, Tukumā ražoto kombinēto lopbarību. “Tā kā paipalas strauji aug un strauji sāk dēt, tad viņām vajag daudz proteīna. To nodrošina kombinētā lopbarība. Esmu lasījis, ka var barot arī ar kukaiņiem, dažādiem zaļumiem, biezpienu, bet es uzskatu, ka tas nav vajadzīgs, ja paipalas baro ar kombinēto lopbarību. Paipalu olas ir ļoti veselīgas, jo viena paipalas ola vērtības ziņā aizstāj trīs vistas olas,” stāsta
J. Sockis.
Paipalas dzīvo tikai būros. “Ārā paipalas laist nedrīkst, jo tās ir aši putni un var aizlidot, kur pašām tīk. Paipalas būris nedrīkst būt augstāks par 20 centimetriem, lai paipalai nebūtu vietas, kur lidināties, jo tā viņas tikai gūst dažādas fiziskas traumas,” saka J. Sockis.
Socku ģimene audzē ne tikai paipalas, bet arī trušus. “Pagaidām mūsu saimniecībā ir 70 truši. No šķirnēm mums ir “Kalifornijas milzis” un auntruši. Trušus audzējam nesen, tāpēc grūti spriest, kura šķirne ir labāka,” saka J. Sockis.