Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Ziemerieši festivālā “Baltica” spēlē uz vienas nots

Ziemera pagasta folkloras kopa atgriezusies no Starptautiskā folkloras festivāla “Baltica 2022”, kam šogad nosaukums bija “Spēle”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

7. jūlijā kopas dalībnieki uzstājās koncertā Inčukalnā, kur kopā saspēlējās Vidzemes un Latgales folkloras kopas. Šeit ziemerieši rādīja programmu “Mēs, vusi malenīši, spielejam uz vīnas nūts”. “Mēs visādi apspēlējām vārdu “spēle” – kā spēli, spēlēšanu, spēlēšanos, saspēli, piespēli, teijāteri. Lai kāda arī nebūtu bijusi mūsu spēle, vai spēlēšanās, mēs sapratām, ka visi spēlējam uz vienas nots. Programmā iekļautas dziesmas, rotaļas, stāsti par malēniešu dzīvi un darbību, tiek rādītas gan meitu, gan puišu spēles. Arī mūzikas instrumenti, uz kuriem spēlējam, ir mūsu meistaru gatavoti. Jāpiebilst, ka Inčukalnā mēs bijām folkloras kopa ar vissenāko vēsturi. Inčukalnā pēc koncerta bija arī ļoti interesanta izsole, kur katra kopa bija atvedusi kādu interesantu priekšmetu. Kas tik viss netika izsolīts! Bija gan kompaktdisks, raganas slota, jūras zivju veltes, Jāņu siers, gan koka un māla trauki. Izsoles sākuma cena bija 50 centi. Mēs izsolījām mūsu profitroļus, ko nosaucām par “Malēniešu zeltu”, tie tika pārdoti par 12 eiro,” atklāj Ziemera pagasta folkloras kopas vadītāja Ilze Briediņa.

Pēc Inčukalna ziemerieši devās uz Turaidu, kur notika atklāšanas koncerts “Spēlē šādu vakariņu”. Uz koncertu bija aicināta 51 folkloras kopa no visas Latvijas, kas ieguvušas 1. pakāpi festivāla skatēs. Tā arī Ziemera pagasta folkloras kopai bija gods piedalīties atklāšanas pasākumā, kopā ar citām kopām no Latgales, Rīgas, Vidzemes, Kurzemes, Zemgales un Sēlijas. Šajā koncertā skanēja gan uzrunas, gan tika izspēlētas paaudžu spēles. Ziemera pagasta folkloras kopa uzstājās sadaļā “Bērnības spēles”.

“Koncerta noslēgumā dziedājām “Rīgā iešu es, māmiņa”, jo nākamā bija Rīgas diena. Jāsaka gan, ka šī diena vēl nebeidzās, jo bija lielā sadziedāšanās Dziesmu dārzā un pieņemšana Turaidas muižas pārvaldnieka dzīvojamajā mājā, kur Nacionālā Kultūras centra direktore Signe Pujāte pateicās katrai kopai un Muzejrezervāta direktore dāvināja brīnišķīgu dāvanu – bezmaksas apmeklējumu Turaidas muzejrezervātā vienu reizi līdz 2024. gadam. Pēc labi padarīta darba ziemerieši devās uz Rīgu, lai gatavotos 8. jūlija koncertam Vērmaņdārzā. Vēl gan pa ceļam iegriezāmies Krimuldas baznīcā, kur nodziedājām savas garīgā repertuāra dziesmas,” stāsta I. Briediņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

8. jūlija koncertā Vērmaņdārzā uz Lielās skatuves šoreiz uzstājās folkloras kopas septiņos blokos. Šajā koncertā atkal dziedāja un spēlēja savu programmu “Mēs vusi spielejam uz vīnas nūts”. Pēc tam jau sadziedāšanās un mājupceļš. Folkloras kopas vadītāja un dalībnieki no sirds pateicas gan Ziemera pagasta pārvaldei, gan Alūksnes novada kultūras centra vadībai un darbiniekiem par šīm divām brīnišķīgām dienām.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.