Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Vīruss ietekmēs arī pilsētas svētku norisi

“Covid-19” vīruss un valstī izsludinātā ārkārtējā situācija ieviesusi korekcijas arī augustā plānotajos pilsētas svētkos gan Alūksnē, gan Apē. Ja vien ierobežojumu nebūs, svētki notiks, tomēr jau tagad zināms, ka tie nebūs tik grandiozi, kā sākotnēji plānots.
Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte norāda, ka pilsētas svētku plānošana un organizēšana ir apstājusies. “Šobrīd esam grūtā situācijā. Ja arī ārkārtējā situācija būs beigusies un valdība ļaus atkal rīkot pasākumus, ir šaubas, vai tie būs lieli masu pasākumi, kur var tikties tūkstošiem cilvēku. Protams, mēs ceram uz brīnumu, bet neviens šobrīd nezina, kas notiks rītdien, pēc nedēļas vai mēneša. Pašlaik esam apstādinājuši svētku organizatorisko jautājumu kārtošanu. Lai arī cik ļoti visa kultūras saime cer atsākt darbību, ir jāsaprot, ka šobrīd ir svarīgākas lietas,” skaidro S. Eglīte.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.


Ja arī svētki notiks, tie nebūs tādi, kādus tos sākotnēji plānoja pirms krīzes sākšanās. “Ja arī atļaus, piemēram, jūnijā organizēt pasākumus un mēģinājumus, laika būs par maz, lai sagatavotos. Orķestris nevarēs tik īsā laikā sagatavot Alūksnes simtgadei veltīto koncertprogrammu, ko speciāli sarakstīja franču komponists Saša Dišeins. Tāpat arī deju kolektīvu lieluzvedumam “Maisam gals vaļā” nevarēs sagatavoties, jo ilgu laiku mēģinājumi nav notikuši – dejotāji ir aizmirsuši dejas, citas vēl pat nebija sāktas apgūt. Deju uzveduma izrādīšanai mums jau ir variants B – plānojam uzvedumu sagatavot un parādīt valsts svētkos 18. novembrī un nākamā gada vasarā pilsētas svētkos. Arī skaņdarbs izskanēs, taču šobrīd nevar konkrēti pateikt, kad,” skaidro S. Eglīte un piebilst, ka svētki būs daudz piezemētāki, ne tik grandiozi. Iespējams, tie notiks tikai divas dienas – sestdien un svētdien.


Apes novada domē jautājumu par pilsētas svētkiem skatīja aprīļa Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē. Konkrēti lēmumi par svētku organizāciju gan vēl netika pieņemti, atstājot lemšanu  uz sēdi 15. maijā -tas ir pēc šobrīd noteiktās ārkārtējās situācijas beigām.
“Ja arī 12. maijā ārkārtējais stāvoklis valstī beigsies, tas nenozīmē, ka kādi ierobežojumi nesaglabāsies. Jā, pasākumi jāplāno pusgadu iepriekš, un šobrīd ir pēdējais laiks to darīt, taču situācija ir neskaidra. Esmu runājusi ar kolektīvu un tautas namu vadītājiem, viedokļi ir dažādi,” norāda Apes novada pašvaldības iestādes “Apes kultūras un tūrisma centrs” vadītāja Iveta Kovtuņeko. Sēdē domes priekšsēdētāja vietniece Astrīda Harju rosināja šogad neorganizēt grandiozus svētkus un atturēties no bērnu iesaistes tajos.


“Ministru prezidents Krišjānis Kariņš teicis, ka, lai arī šī ārkārtējā situācija beigsies, tāpat aizliegumi momentā netiks atcelti, bet to darīs pakāpeniski. Diez vai uz to brīdi tik lielām ļaužu masām ļaus pulcēties. Šobrīd vīrusa izplatība mazumā neiet, varbūt būs kāpinājums,” sēdē pauda deputāts Aivars Maltavnieks.
Domes priekšsēdētājs Jānis Liberts rosināja mēnesi nogaidīt. “Šobrīd ir grūti paredzēt, kāda būs situācija. Varbūt pēc 12. maija viss nostāsies savās vietās un varēsim atsākt organizēt visus iecerētos pasākumus. Cilvēki pēc visiem aizliegumiem būs aktīvi un gribēs svinēt svētkus. Var jau būt, ka tieši tā nenotiks un joprojām būs jāievēro piesardzība, kas nozīmē arī pārplānot kultūras pasākumus. Šobrīd ir grūti spriest,” norādīja J. Liberts.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.