Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Viktoram Ķirpam šodien – 92


Mirdza un Viktors Ķirpi 20. gadsimta astoņdesmitajos gados.
Foto: no muzeja krājuma

Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzeja veidotājs, dibinātājs Viktors Ķirps šodien, 26. maijā, atzīmētu 92. dzimšanas dienu (26.05.1929. – 11.12.2002.).

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Viktora Ķirpa galvenās vērtības bija organizatora spējas un godīgums, vienmēr ap sevi organizēja cilvēkus, kuri prot un grib strādāt. Muzeja tapšanas gaitā ap Viktoru Ķirpu bija čakli pagasta vīri un sievas ar prasmīgām rokām. Viktors Ķirps vienmēr atgādināja, ka lielais darbs bijis padarāms tikai ar ģimenes un visu pagasta iedzīvotāju lielo atbalstu un kopīgo darbu. Muzeja veidotājs mīlēja cilvēkus, zemi un darbu. Pagasta ļaužu atmiņās saglabāsies Viktora Ķirpa godīgums pret pagasta ļaužu likteņgaitām un zemnieka darba tikumu,” vēsta muzeja darbinieki.

Jāatgādina, ka muzeja krājuma pamatā ir Ates muzeja veidotāja Viktora Ķirpa personīgā kolekcija ar kultūrvēsturisku nozīmi, kas ar aktu nodota Kalncempju pagasta novadpētniecības muzejam 1999. gada 18. februārī. Kolekcijā bija 4036 vienības, šobrīd krājumā ir 5720 vienības.

Muzeja unikalitāte ir tā, ka vienkopus atrodas Latvijas brīvvalsts laikā darbinātā lauku tehnika, zirgu inventārs, vairāki desmiti iekšdedzes motori, amatnieku darba rīki un citi lauku cilvēka darba rīki.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Muzeja krājums raksturo: Kalncempju pagasta un novada vēsturi un kultūru. Priekšmeti komplektēti tā, lai varētu stāstīt par latviešu zemnieka dzīvi, darbu, sadzīvi, tradīcijām; politiskiem notikumiem; saimniecisko darbību; kultūru, izglītību un sportu; reliģisko dzīvi un pagastā un novadā dzimušo vai dzīvojošo mākslinieku dzīvi, radošo darbību. Muzeja krājums raksturo laika periodu 19. gs. beigas un 20.gs.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.