Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Starpfinišs deju maratonā

Foto: Alūksnes novada Kultūras centrs

Alūksnes novada deju kolektīvi aktīvi gatavojas šīsvasaras Dziesmu un Deju svētkiem, un to lieluzveduma “Mūžīgais dzinējs” repertuāra pārbaudes skatei, kas notiks 21. aprīlī Alūksnes Kultūras centrā. Svētdien dejotājiem norisinājās priekšskate, lai Alūksnes deju apriņķa virsvadītāja Lāsma Skutāne un kolektīvu vadītāji varētu novērtēt jau paveikto un fiksētu nianses, kas vēl jānoslīpē līdz lielajai skatei.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Izdejo 37 dejas

“Svētkiem gatavojas 12 deju kolektīvi un pārstāvētas visas grupas –
jaunieši, vidējā paaudze un seniori. Atšķirībā no lielās skates šajā deju kolektīvi izdejoja visas 13 repertuāra dejas, ko tie gatavo svētkiem, līdz ar to priekšskatē pa visiem kopā izdejotas 37 dejas. Repertuāra pārbaudes skatē katrs dejos divas dejas – izvēles un izlozes. Izņēmums ir Alūksnes Kultūras centra vidējās paaudzes deju kopa “Olysta”, kas pieteikusies otrai deju programmai “Balts”, kas svētkos būs skatāma “Arēnā Rīga”. Viņi skatē dejos trīs dejas,” stāsta Alūksnes novada Kultūras centra direktores vietniece, Dziesmu un Deju svētku koordinatore Alūksnes novadā Sanita Eglīte.

Viņa uzsver, ka repertuārs ir dažāds. Tā kā deju izloze skatei gaidāma tikai aprīlī, nav zināms, kādas izlozēs katrs kolektīvs, tādēļ svarīgi gūt priekšstatu, cik gatavi svētkiem ir dejotāji. Priekšskatē ir iespēja par to pārliecināties. “Kā sacīja mūsu virsvadītāja Lāsma Skutāne, māja uzbūvēta, bet vēl jāveido dizains. Dejas apgūtas, bet vadītājiem vēl jāatrod tā “odziņa”, kas viņu kolektīvu atšķirtu no pārējiem. Tas ir sarežģīts uzdevums, jo Latvijā ir vairāk nekā pusotrs tūkstotis deju kolektīvu. Ar labiem rezultātiem godalgo tos, kuri atrod dejas unikālo stāstu. Bet, protams, ne tikai stāsts ir svarīgs, galvenais tomēr precīzi apgūt soļus un zīmējumu. Virsvadītājas ceļavārdi kolektīviem bija, ka visiem vēl ir daudz darāmā,” saka S. Eglīte.

Mēģinājumi turpinās

Viņa atzīst, ka kolektīviem ikdienā nākas saskarties ar dažādām problēmām – daļa dejotāju ir prom Rīgā vai citviet, strādā maiņās, netiek uz mēģinājumiem. Skatē žūriju tas neinteresē, viņi vērtē deju un dejotāju sniegumu. Lai piedalītos skatē un svētkos, kolektīvā jābūt astoņiem pāriem. Attaisnotu iemeslu dēļ var nebūt viens dejotājs. Visiem Alūksnes novada deju kolektīviem ir pilni sastāvi un, ja repertuārs ir apgūts, uz svētkiem var tikt visi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Pašlaik sajūta ir laba, un tas atspoguļojas arī dejotājos. Iekšējā skate ir tādēļ, lai saprastu, kas “nestrādā”. Mēģinājumos to nevar redzēt, jo tad nav satraukuma. Līdz ar to svētdien bija kārtīgs darba process, lai dejotāji lielajai skatei sagatavotos vēl labāk. Deju kolektīvi iespēju robežās koncertē, notiek sadanči. Turpinās mēģinājumi Alūksnes Kultūras centrā, jo dejotājiem svarīgi ir izjust skatuves plašumu, tādēļ vakari Kultūras centrā ir gari. Taču maratons ceļā uz lielo balvu – Dziesmu un deju svētkiem tuvojas noslēgumam, finišs vairs nav tālu, un tas iedvesmo visus, kas šo ceļu iet,” teic S. Eglīte.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.