Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Garšu cīņas Bānīša tirgū

Šodien no pulksten 14.00 līdz 18.00 Alūksnes Bānīša stacijā nebijis, radošs, jautrs, izklaidējošs notikums “Garšu cīņas Bānīša tirgū”, kurā pieci augstas klases un starptautisku atzinību guvuši pavāri dalīsies pieredzē, sacentīsies savā starpā, vērtēs, tirgos, degustēs un kopā radīs garāko sviestmaizi pilsētā. Tā būs sirsnīga Latvijā mīlētu un starptautiski apbalvotu un atzītu pavāru mijiedarbība ar skatītājiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Programmā paredzēts amatnieku tirdziņš, pasaules valstu virtuves, vīnziņu padomi, pavāru stāsti un dalīšanās ar jautriem un kurioziem atgadījumiem no banketiem un dažādiem pasākumiem, ēdienu gatavošanas šovs, Rīgas šefpavāru ēdienu tirdzniecība, gardi kokteiļi un atspirdzinājumi, dalīšanās ar receptēm, konkursi, viktorīnas un vērtīgas balvas, iespēja skatītājiem baudīt unikālus ēdienu risinājumus, uzklausīt atzinību, padomus un ieteikumus, laba fona mūzika un garšu paradīze. Galvenie Garšu cīņu tirgus moderatori: Valters Krauze, Roberto Meloni.

Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte pastāstīja, ka Bānīša svētku norises datuma maiņa iecerēta ar mērķi pielāgoties īstajai Bānīša dzimšanas dienai – 15. augustam. Otrkārt, tādēļ, lai uz svētkiem var pulcēties vēl vasarā, jo septembrī jau daudzi devušies studiju gaitās un noskaņojušies jaunajam mācību gadam. “Un, galvenokārt, jauns svētku datums varētu iedot jaunu elpu notikumam ar ilggadēju norisi un tradīcijām,” saka S. Eglīte. Šoreiz izmantots alūksnieša producenta Sanda Mohovikova piedāvājums sarīkot Bānīša svētkos Garšas festivālu. “Lai valsts noteikto ierobežojumu laikā festivālu varētu apmeklēt pēc iespējas vairāk alūksniešu un viesu, izvēlējāmies tirdziņa formātu bez sēdvietām un vērienīgiem koncertiem, akcentu liekot uz brīvu pārvietošanos un baudīšanu.

Pasākums ir bezmaksas, taču, ja vēlēsimies baudīt pavāru sagatavotās maltītes vai atspirdzinājumus, tas būs par maksu. “Tādēļ ir svarīgi piedalīties konkursos, viktorīnās un citās aktivitātēs, kur gaidāmas gardas balvas,” iesaka S. Eglīte.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Bānīša tirgū Garšu cīņas būs ne tikai starp profesionālajiem viespavāriem, par gardākās tortes titulu varēs cīnīties arī vietējie toršu cepēji, kuru mūspusē ir ne mazums. S. Eglīte zina stāstīt, ka pašlaik pieteikušies pieci, taču interesējas arī citi. Svarīgi, ka svētkos prezentēs arī jaunradīto Alūksnes zīmola kūku – Veclaicenes kūkinu, kas turpmāk būs iegādājama pilsētas kafejnīcās. Tāpat pasākumā taps arī garākā sviestmaize pilsētā.

Jautāta par to, kam noteikti būtu jābūt Alūksnes garākajā sviestmaizē, S. Eglīte saka – tur noteikti jābūt pašreizējiem TOP produktiem – Alūksnes dārzos izaugušajiem gurķiem, tomātiem un salātiem, un vēl visiem garšīgus svētkus!

Garšu cīņās piedalīsies:
Raimonds Zommers – restorāna “Kaļķu vārti” šefpavārs, vairāku zelta medaļu ieguvējs: Baltijas kulinārijas zvaigznes kausā iegūta zelta medaļa nominācijā Banketa galds, Zelta medaļa un ceļojošā balva “Reaton” zelta pavārnīca. Ēdināšanas servisu nodrošinājis gan Spānijas karaļpārim, Slovēnijas, Čehijas, Polijas, Turkmenistānas un citu valstu prezidentiem kā arī Viņa Augstības Monako firsta Alberta II, Bo marķīza, vizītei Latvijā u.c.
Svetlana Riškova – Latvijas pavāru kluba prezidente, Latvijas “Bocuse d`Or” akadēmijas prezidente. TV šova “Mūsdienu Latvijas garšas” 1. un 3. sezonas fināliste. Vairāku Latvijas un starptautisko pavāru konkursu uzvarētāja. Plānojusi un atvērusi sešus resotorānus un četras lielās ķēdes viesnīcas Rīgā – “Grand Hotel Kempinski Riga”, “Albert Hotel Riga”, “Tallink hotel Riga”, “Pullman Hotel Riga” u.c.
Ina Poliščenko – Latvijas gada pavāre 2015., starptautiskā Dienvidkorejas kulinārijas konkursa Saloniki Grieķijā zelta medaļas ieguvēja kategorijā – restorānu deserts, arī Latvijā restorānu ekselences TOP 30 labākā deserta balvas ieguvēja. CV ierakstāmi restorāni “Vino Rosso”, “3 pavāri”, “restrorāns 3” un pašas lolojums “Jonathan”.
Kaspars Jansons – Savas profesionālās gaitas sācis restorānā “Vincents” vidusskolas vecumā, piesakoties vasaras darbam. Pēc tā vairākus gadus strādājis “Hotel Bergs” restorānā. Stažējies arī “Michelin” restorānos Eiropā, piemēram, 2014. gada pasaules labākajā 3 “Michelin” zvaigžņu restorānā Noma (Kopenhāgena), 3 “Michelin” zvaigžņu restorānā “Braiersbronn” (Vācija) un 2 “Michelin” zvaigžņu restorānā “La Table de Gourmet” (Francija).
Aigars Sīlis – Baltijas valstu konkurencē ieguvis pirmo vietu konkursā “Baltijas kulinārais matonjums”, “Latvijas 2012. gada labākais pavārzellis”, piedalījies vairākos starptautiskos konkursos, tostarp Francijā, Parīzē iekļuvis starp septiņiem pavāru konkursa finālistiem.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.