Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

“Saulrieta dziesmas” izcilu komponistu tandēmā

Šovasar ar noskaņu koncertu “Saulrieta dziesmas” skaistākajās Latvijas brīvdabas estrādēs viesosies divi izcili latviešu komponisti Jānis Lūsēns un Mārtiņš Brauns. Viņiem pievienosies lieliskie dziedātāji Zigfrīds Muktupāvels un Ieva Sutugova. 11. jūlijā koncerts izskanēs Alūksnē Pilssalas estrādē.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Dalīsies vakara sajūtās

Abi komponisti jau sadarbojušies muzikālajā uzvedumā “ Tas vārds. Daugava”, kur skanēja M. Brauna un J. Lūsēna mūzika ar Raiņa un Aspazijas dzeju, kora sfērai pretstatot solo dziesmas. Šīs vasaras muzikālais projekts, kā atzinuši abi skaņraži, ir nebijusi, interesanta un bagātinoša sadarbības forma. Savukārt klausītājiem būs unikāla iespēja dzirdēt improvizācijas un saspēles gan no komponistu ļoti populāriem, gan arī pavisam mazzināmiem skaņdarbiem.
“Mārtiņš Brauns man ir viens no tuvākajiem komponistiem, mūs vieno labas un draudzīgas cilvēciskās attiecības. Kad šopavasar bija dīkstāves sajūta, kādā brīdī radās doma, ka  mēs abi, neiesaistot lielu sastāvu, varētu padalīties ar savu daiļradi un vakara sajūtu. Koncerts līdzināsies mājas muzicēšanai brīvā dabā. Publikā – daži simti klausītāju, līdz ar to atmosfēra būs intīmāka kā citkārt,” par gaidāmo koncertu stāsta komponists J. Lūsēns.

Nebūs divu vienādu koncertu

Viņš atzīst – būs interesanti gan pašiem mūziķiem, gan arī klausītājiem. “Mārtiņš ir nedaudz provokators un huligāns arī savos cienījamos gados, viņa raksturs nav mainījies. Es esmu vairāk romantiski, vasarīgi noskaņots, un šīs divas sajūtas koncerta gaitā lieliski  mijiedarbosies. Nebūs divu vienādu koncertu, parādīsies dažādi interesanti jaunrades momenti. Kādi tie būs, mēs nevaram prognozēt. Ļausimies mirkļa sajūtai un brīvam lidojumam, tādēļ pati koncerta norise būs improvizācija,” saka komponists.
Komponistu tandēmu šajā koncertā papildinās divi dziedātāji.
J. Lūsēna un Z. Muktupāvela radošā sadarbība turpinās jau 35 gadus – ne tikai grupā “Zodiaks”, bet arī teātra izrādēs un dažādās muzikālajās programmās. M. Braunam sadarbība vairākus gadu desmitus bija ar Niku Matvejevu. Pēc viņa aiziešanas mūžībā komponists atradis jaunu talantu – Ievu Sutugovu, kura piedalās dažādos
M. Brauna projektos.

Darāmā netrūkst arī pandēmijas laikā

Vaicāts, kā komponista darbību šopavasar ietekmējis koronavīrusa izraisītās pandēmijas laiks,
J. Lūsēns teic: “No kolektīviem radošajiem darbiem ļoti traumējošs bija “sitiens” pa izrādi “Kaupēn, mans mīļais”, ko mēs paspējām Alūksnē nospēlēt. Tas ir sliktākais, ko esmu sajutis, bet pārsvarā man ļoti daudz, ko darīt. Šis laiks atstās iespaidu uz cilvēku spēju socializēties. Var jau būt, ka ir ļoti labi vieniem pašiem un uz koncertiem nav jāiet. Tomēr ceru, ka tā nenotiks. Kopā ir labāk, nekā vienam sēdēt mājās. Protams, bija “spēlēšanās” ar ārkārtējās situācijas termiņiem, koncertu un citu pasākumu aizliegumi. Tajā pašā laikā veikalā “Depo”, kur drūzmējās pircēji, viss notika tieši tāpat kā katru dienu. Nekas neliecināja par pandēmiju, atskaitot to, ka kāds vīrs slaucīja ratiņiem rokturus ar dezinfekcijas šķīdumu. Tādēļ ir mazliet nekonsekvents iespaids par kopējo situāciju. Tagad gan lietas pamazām virzās uz labo pusi.”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Noskaņu gleznām labāki saulrieti

Komponists atklāj, ka viņam ir lauku īpašums, tādēļ nav laika slinkot un nodoties filozofiskām apcerēm. Ir jādara ikdienas darbi, jākopj dārzs un koki, jāpļauj zāle.
Vaicāts, vai viņam labāk patīk saullēkti vai saulrieti, J. Lūsēns saka – skaisti ir abi, taču saulrietus redzam biežāk nekā saullēktus, un noskaņu gleznām labāki ir saulrieti.
Komponists atzīst, ka programmas “Saulrieta dziesmas” tematisko izvēli diktējusi tieši pēdējā laika situācija. “Kopš notikumiem, kas skāruši visu pasauli un arī Latviju, atrodos tālu prom no cilvēku un satiksmes burzmas. Vieta, kur dzīvoju, ir īpaša ar ikvakara saulrieta izrādēm, gaismu, krāsu un ēnu saspēlēm. Cenšos izbaudīt to ikvakara mirkli, kad noklust vējš, putnu dziesmas un pasaule ietinas klusuma segā. Mani šie brīži iedvesmo un rada sajūtu, ka esmu vienots ar dabu un visumu…”
 Jāpiebilst, ka saulrieta noskaņas palīdzēs sajust koncertu sākuma laiks, kas plānots no pulksten 21.00. Koncerta apmeklētāju skaits tiks precizēts, ievērojot valstī noteiktos pulcēšanās ierobežojumus. Biļetes uz koncertu iepriekšpārdošanā nopērkamas “Biļešu paradīzē”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.