Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma par leģendāro aktieri Gunāru Cilinski

Foto: Publicitātes/ attēlā Gunārs Cilinskis

Latvijas Televīzijā tapusi dokumentālā filma “Caur objektīva aci. Gunārs Cilinskis” (2021), kuras režisors Guntis Lēmanis, scenārija autore un žurnāliste Ilze Strenga, aptver visu leģendārā aktiera Gunāra Cilinska (23.05.1931.–25.07.1992.) mūžu. Filmu pirmizrādīs LTV1 kanālā ceturtdien, 25. novembrī, pulksten 21.10, vēsta LTV1 pārstāve Ginta Martini.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Filmā izmantots bagātīgs kino materiāls, Latvijas Televīzijas arhīvi, fotogrāfijas, Latvijas Radio fonogrammas un preses materiāli. “Ar tādiem monolītiem tēliem kā Gunārs Cilinskis nav viegli. Tu nevari izdomāt un ielikt Gunāru Cilinski savā gultnē, viņš pats ir režisors, viņš pats ir atstājis gultni – un tā ir melodramatiska,” atzīst filmas režisors Guntis Lēmanis.

Gunārs Cilinskis kino un teātra pasaulē bija aktieris, kuram piemita apbrīnojami valdzinošs izskats un talants. “Viņš atbilda sešdesmito gadu Eiropas un Holivudas kino stereotipiem – skaists, spēcīgs, vīrišķīgs tēls. Vairākās filmās – pusmūža kungs, tērpts elegantā uzvalkā ar nelielu pašironijas izjūtu,” teic kinozinātniece Dita Rietuma filmas intervijā.

Kā savas dzīves un pasaules izjūtas redzējums ir režisora Gunāra Cilinska deviņas filmas. Milzu atzinību un popularitāti iemanto jau viņa pirmā filma “Ezera sonāte” (1976). Cilinskis nevairījās no emocionalitātes un sentimenta, jo tas bija viņā pašā. Kino kamera Gunāru Cilinski ļoti mīlēja – desmitiem lomu dažādās padomju laika kinostudijās, arī starptautiskā mērogā – Itālijas un Krievijas kopražojuma filmā kopā ar itāļu kino zvaigzni Sofiju Lorēnu (Sophia Loren) filmā “Saulespuķes” (1970), rež. Vitorio de Sika (Vittorio De Sica).

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

G. Cilinskis nav atstājis daudz intervijas televīzijas un filmu ruļļos, savukārt presē aktieris un režisors vairāk runājis tikai par savu radošo darbību. Ir saglabājušās radio intervijas, kas īpaši Cilinska sešdesmitās dzimšanas dienas laikā ir atklātākas un atziņām bagātākas, – tās dokumentālajā filmā ieguls kā emocionāli tilti sarunās ar režisora un aktiera laikabiedriem, kas dalīsies ar piedzīvoto filmēšanas laukumā, personīgām detaļām darba procesā un saviem vērojumiem. 

Filmā intervijas sniedz – Varis Brasla, Jānis Streičs, Olga Dreģe, Mudīte Šneidere, Lia Guļevska, Baiba Indriksone, Rita Melnace, Edmunds Freibergs, Zane Jančevska, Gundars Āboliņš, Katrīne Pasternaka, Ingrīda Burāne, Juta Brauna, Kristaps Skulte, Ilze Pukinska, Margarēta Cilinska, Dita Rietuma, Ināra Slucka, Miks Zvirbulis, Valdis Eglītis.

Filmas komandu veido režisors Guntis Lēmanis, scenārija autore un žurnāliste Ilze Strenga, operatori Normunds Čirkste, Normunds Pavlovskis.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.