Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Pededzē gaidāms kopienas iestudējums ‘’Sateka’’

Pededze ir mazs pierobežas ciems Alūksnes novadā, kas atrodas vien pāris kilometru attālumā no Krievijas un Igaunijas, un vēsturiski pagasts bijis piederīgs un dalīts starp Krieviju, Poliju, Zviedriju, Igauniju, tāpēc, kā jau malienā, Pededze glabā ārkārtīgi unikālu kultūru un tradīciju pūru, no kura vislielākā bagātība ir vietējo pareizticīgo iedzīvotāju tradicionālais kāzu rituāls, kas kopš 2019. gada iekļauts Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tieši kāzu rituāla motīvs izmantots laikmetīgā mākslas notikumā – kopienas izrādē, ko gan ar pededziešiem, gan apkārtējo pagastu un Alūksnes cilvēkiem veido profesionāla mākslinieku komanda no Rīgas. Pededziešu kāzas iezīmē pagrieziena punktu, atklājot ne tikai indivīda izaicinājumus, bet rosina domāt plašāk par dzīves ciklu kā sabiedrībā, tā dabas pasaulē. Pēc projekta režisora Edgara Niklasona vārdiem izrāde kā iniciācijas rituāls akcentēs šogad slēgto Pededzes pamatskolas ēku ar atvērtu jautājumu par tās nākotni. Vienā solī ar režiju mīsies Jāņa Putniņa horeogrāfija un Jēkaba Nīmaņa aranžētā mūzika, ko mākslinieks radījis iedvesmojoties no reģiona tradicionālās mūzikas un kopienā populārām dziesmām. Pededzes kopienas aktieriem spēles laukumā pievienosies profesionāli dejotāji Aigars Larionovs, Lelde Beāte Kuzņecova un Jānis Putniņš, savukārt skaņu ainavu radīs tradicionālās dziedātājas Ilga Vālodze Ābele un Violeta Nikolajenko.

Izrādes nosaukums ‘’Sateka’’ radies klausoties kopienas stāstos par viņu vērtībām, asociācijām par vietu un šodienas izaicinājumiem. Vērojot dažādu paaudžu un tautību pededziešus darbojoties kopā, ir skaidrs, ka Pededzē pastāv pieņemoša, cilvēciskās attiecībās balsīta integrācija un atmiņā paliekoša ir metafora par vietējo upju Pededzes un Virguļicas satecēšanu vienā, radot jaunu, kopīgu straumi. Tāpat kopienas cilvēki saprot, ka izaicinājumu laikā, ko Pededze piedzīvo pēc skolas slēgšanas un cilvēku migrācijas uz apdzīvotākām vietām, noslēgtība situāciju neuzlabos un pat pēc pandēmijas apturētiem mēginājumiem turpina ļauties kopienas teātra ekspertu radošās komandas piedāvātajai mākslinieciskajai koncepcijai, kas caur laikmetīgās mākslas valodu dod balsi šodienas Pededzei.

Izrādes notiks 16. decembrī plkst. 19.00 un 17. decembrī plkst. 18.00, pulcēšanās pie Pededzes pamatskolas (‘’Rūķi’’, Pededze) un tālākā norise Pededzes tautas namā (‘’Krustceles’’, Pededze). Ieeja ir bez maksas, taču vietu skaits ir ierobežots, tādēļ lūdzam aizpildīt pieteikšanās anketu vai pieteikties, rakstot uz tālr. numuru + 371 28440448.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vairāk – 9.decembra “Alūksnes un Malienas Ziņās” vai šeit.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.