Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Nākamnedēļ durvis vērs Alūksnes muzejs

Alūksnes muzejs/ foto: no arhīva

Alūksnes muzejs no otrdienas, 8. jūnija, būs atkal atkal atvērts apmeklētājiem. Pieejams bagātīgs piedāvājums – izstādes, spēles, būs arī pasākumi un citas aktivitātes, vēsta kultūras iestādes pārstāvji.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Jaunas izstādes

Jaunums ir Ilonas Jahimovičas gludekļu un mazgāšanas piederumu privāto kolekciju izstādē “Lielā veļas diena”. Interesenti gaidīti arī uz keramikas amata meistara Uģa Puzuļa jubilejas izstādi, kura atspoguļo keramiķa radošo darbību no skolas laika pirmajiem plastilīna darbiem līdz tradicionālajiem keramikas traukiem ar gaumīgu glazējumu. Izstāde aplūkojama vasaras izstāžu zālē “Ledus pagrabā” no 15. jūnija.

Muzejs piedāvā atjaunoto pastāvīgo vēstures ekspozīciju “Laikmetu mielasts”, kas apmeklētājiem būs no no 22. jūnija.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Interesenti aicināti aplūkot arī citas ekspozīcijas un izstādes Alūksnes muzejā: “Fītinghofu zelta dzīsla Alūksnē”, “Leo Kokle. Mākslinieka istaba”, “Skulptūras un citi nesenās pagātnes liecinieki”, “Totalitārajā režīmā cietušo piemiņas istaba”, J. Medmana privātā mēbeļu kolekcijas izstāde “19. gs. muižkungu guļamistaba”, “No trimdas Latvijā – Austras Lindes 120 tautu meitu miniatūras”, V. Blūma foto izstāde “Alūksne toreiz un tagad”.

Jāpošas saules saukšanai

Būs arī pasākumi un citas aktivitātes. Iedzīvotāji noteikti atminas funktierēšanas spēles “Mazatklātā Alūksne” un “Mazatklātā Alūksne 2. Alūksnes muižas robežās”, kas piedāvā pastaigu pilsētvidē, veicot uzdevumus viedtālruņa aplikācijā Actionbound un iepazīstot Alūksnes ēku stāstus, tagad tās pieejamas par maksu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

12. jūnijā pulksten 11 un 26. jūnijā pulksten 11 būs ekskursijas pa Alūksnes Muižas parku. Sākums no Alūksnes Jaunās pils. Vairāk informācijas pa tālruni 25665538.

No 20. jūnija saulrieta līdz 21. jūnija saullēktam muzejs aicina izbaudīt maģisko saulgriežu nakts burvību un vērot dabas enerģētisko mirkli saullēktā, izejot Alūksnes Muižas parkā vasaras saulgriežu sagaidīšanas ceļu “Sauksim sauli”.

Svētku reizēm un vaļasbrīdim Alūksnes muzejs piedāvā arī izbraucienus pa Alūksnes muižas parku ar velorikšu 1-2 personām.

Var apciemot arī virtuāli

Tie, kas vēlas apciemot muzeju virtuāli, arī tas joprojām ir izdarāms. Virtuālās izstādes meklējamas Alūksnes muzeja mājas lapā www.aluksnespils.lv:

Izstāde “100 vēsturiski mirkļi Alūksnē” ļauj ieskatīties un saprast, kā vēsturiskās norises ietekmējušas un mainījušas pilsētas dzīvi un tēlu, vēstot par norisēm dažādās dzīves jomās laika posmā no 1918. – 2017. gadam.

Savukārt ekspozīcija “No miesta līdz pilsētai” ir klusa, mainīga, pārsteidzoša, kultūrvēsturiskiem notikumiem bagāta. Izstāde atspoguļo Alūksni no 19. gs. beigām, kad tā vēl bija miests Krievijas impērijas sastāvā, līdz pilsētas tiesību iegūšanas brīdim 1920. gada 2. janvārī.

Virtuālajā prezentācijā “Alūksnes ēku foto albums” vērojama novadnieku fotogrāfu un foto entuziastu Alūksnes ēku foto fiksācija 2020. gadā, pilsētas simtgadē, no tā skatupunkta, kādu to iemūžinājuši 20.gs. fotogrāfi.

Savukārt virtuālajā izstādē “Kad emocijām nav robežu”. To veido Alūksnes muzeja pamatkrājuma un digitalā krājuma fotogrāfijas, kurās atspoguļoti 20. gs. priecīgi ikdienas mirkļi, svinīgi notikumi, atpūtas brīži, svētki un radošas aktivitātes, kas liek pasmaidīt ikvienam.

“Aiz Tēvzemes robežas” – iepazīstina ar 12 personību un viņu ģimeņu likteņstāstiem. Tie vēsta par dažādiem vēstures notikumiem – kara gaitām, deportācijām un dzīvi izsūtījumā, bēgļu gaitām un dzīvi trimdā, kā arī karjeras iespējām svešumā.

Alūksnes muzejs strādā, ievērojot visus noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus. Kultūras iestāde atvērta individuālam apmeklējumam vai apmeklētājiem no vienas mājsaimniecības. Darba laiks: otrdien, trešdien, piektdien, sestdien 10:00 – 17:00, ceturtdien 10:00 – 18:00, svētdien 10:00 – 16:00.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.