Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Mūzikas koncerts pozitīva restaurācijai

27. aprīlī pulksten 18:00 Alūksnes Jaunajā pilī Mūzikas salonos notiks “Labdaru mūzikas vakars”, kas būs veltīts 19. gadsimta vidū izgatavotā mūzikas instrumenta – nelielu pārvietojamo ērģeļu (pozitīvs, ANM 13074), restaurācijai. Alūksnes novada muzeja Izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem vadītāja Jolanta Baldiņa stāsta, ka koncertprogrammā piedalīsies Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas un Alūksnes Mūzikas skolas audzēkņi. Skanēs A.Kalniņa, J.Ivanova, E.L.Vēbera, S.Rahmaņinova, P.Čaikovska un vecitāļu ārijas, A.Eniņa, J.Vītola, Eduardo di Kapua, Dž.Kačīni un P.Sennevilles skaņdarbi. Ieeja pasākumā par ziedojumiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Alūksnes muzeja pamatkrājumā glabājas 19. gadsimta vidū izgatavots mūzikas instruments- nelielas pārvietojamas ērģeles (pozitīvs). Ērģeļu mehānisma balsta konstrukcijas ir bojātas, un līdz ar to instruments nav spēlēšanas kārtībā. Lai atjaunotu šo unikālo priekšmetu, 2019. gadā tika piesaistīts ērģeļu restaurators Jānis Kalniņš, kurš veica instrumenta visu detaļu inventarizāciju, izvērtēšanu un restaurācijas programmas izstrādi.

Restaurators Jānis Kalniņš, veicot ērģeļu detaļu inventarizāciju, noskaidroja, ka ērģeles izgatavotas 19. gadsimta vidū. Daudzu elementu analoģija pieļauj varbūtību, ka šīs ērģeles ir izgatavojis Kārlis Hūns – ilggadējs draudzes skolotājs, ērģelnieks, ērģeļu būvētājs, kas darinājis daudzus koka darbus Madlienas baznīcai un arī citām Vidzemes baznīcām. Restaurators Jānis Kalniņš pieļauj varbūtību, ka pilnīgas demontāžas gadījumā izdotos atrast kādu uzrakstu, kurš palīdzētu precīzāk datēt instrumentu. Ērģeļu restaurācija līdz spēlēšanas stāvoklim ir iespējama un pat vēlama. Pilnīgs ērģeļu (pozitīva) restaurācijas process ir apjomīgs gan laika, gan finanšu resursu ziņā, tāpēc, konsultējoties ar restauratoru Jāni Kalniņu, pieņemts lēmums restaurācijas darbus sadalīt trīs kārtās.

1898. gada kustamā īpašuma sarakstā, kas piederējis mirušajam baronam Konstantīnam Pavlovičam Fītinghofam, Alūksnes Jaunās pils pirmajā stāvā uzskaitīti divi mūzikas saloni- Ērģeļu istaba un Klavieru istaba, kur centrālie priekšmeti bijuši riekstkoka ērģeles jeb fisharmonijs un klavieres. 2021. gadā noslēdzās šo Mūzikas salonu restaurācijas darbi. Mūzikas saloni jau tagad apmeklētājus priecē ar iluzorajiem sienu gleznojumiem, restaurēto flīģeli, multimediālo projekciju “Helēnas dziedājums” un kamerkoncertiem. Mūzikas salonu papildinājums ar vēsturisko mūzikas instrumentu – pozitīvu, veicinātu Alūksnes novada muzeja krājuma priekšmetu saglabāšanu un popularizēšanu, mūzikas daudzveidības piedāvājumu, tādējādi nodrošinot iespēju sabiedrībai iepazīties ar Alūksnei un apkārtējai teritorijai raksturīgo un neatkārtojamo kultūrtelpu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

No 2023. gada aprīļa Alūksnes novada muzejam tika mainīts ziedojumu mērķis no “Alūksnes pils lauvām” uz “Pozitīva restaurācija Alūksnes Jaunās pils mūzikas saloniem”. Šobrīd restaurācijai ir savākts vairāk nekā 2000 eiro ziedojums, ko veido Alūksnes novada pašvaldības ziedojumu kontā ieskaitītā summa šim mērķim un Alūksnes un Apes novada fondā saziedotie līdzekļi.

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola un Alūksnes Mūzikas skola ir atsaukusies aicinājumam atbalstīt ziedojumu vākšanu vēsturiskajam mūzikas instrumentam un 27. aprīlī sniegs koncertu, kurā visi iegūtie ziedojumi tiks novirzīti šim mērķim.

Koncertprogrammā Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas audzēknes: Adele Jakoviča, Karīna Kamerūte, Sigita Keiša, Elizabete Baldiņa (pedagoģe Dace Balode, koncertmeistare

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Jana Martinsone) un Alūksnes Mūzikas skolas audzēkņi: Arina Baikova, Arsenijs Pometuns Matīss Žagats, Sņežana Veselova, Aivis Ilvess (pedagoģes Ingrīda Pilskalne, Ilze Kangsepa) izpildīs izcilu Latvijas un pasaules komponistu skaņdarbus. Koncertmeistare Egita Salmane.

Aicinām atbalstīt mūzikas skolu audzēkņus un baudīt mūzikas vakaru brīnišķīgajās restaurētajās telpās Alūksnes Jaunajā pilī, kā arī sniegt savu ieguldījumu mūzikas instrumenta pozitīvs restaurācijai un kļūt par MŪZIKAS LABDARI. Ziedojumu var ieskaitīt arī Alūksnes novada pašvaldības ziedojumu kontā AS „SEB BANKA” LV58 UNLA 0050 0242 8220 5 ar mērķi – “Pozitīva restaurācija Alūksnes Jaunās pils mūzikas saloniem”. Pirmās restaurācijas kārtas izmaksas ir 8552,81 eiro.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.