Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Muzeja dialogs ar apmeklētājiem

Muzeju nakts 2019, Foto: Māris Šļivka

Muzeju nozarē pandēmijas laiks tiek izdzīvots ar vadmotīvu “reālā virtualitāte”. Jāatzīst, ka tas ir ieviesis nopietnas pārmaiņas. Šī brīža situācijā muzejiem aktīvi jādomā, kā attālināti veidot dialogu ar apmeklētāju, un jāpārvar izaicinājumus digitālo tehnoloģiju jomā, jo lielākā daļa muzeja komunikatīvo funkciju šobrīd īstenojama virtuāli.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Ir jāmeklē dažādi jauni risinājumi vai aktīvi jāpielieto jau pārbaudītas komunikācijas formas. Saskaroties ar krīzi, muzejiem ir nācies reaģēt ātri, nodrošinot savu klātbūtni internetā,” skaidro Alūksnes muzeja izglītojošā darba un darbā ar apmeklētājiem speciāliste Jolanta Baldiņa.

J. Baldiņa uzsver, ka Alūksnes muzejs saikni ar apmeklētājiem uztur, plašāk un aktīvāk lietojot savu mājas lapu un sociālos medijus, stāstot par muzeja krājumā esošajām kultūrvēsturiskajām bagātībām, publicējot muzeja krājuma, digitālā arhīva un pētnieciskā darba materiālus un muzeja veidotos video, piedāvājot metodisko virtuālo materiālu darbam ar izstādi “No miesta līdz pilsētai”, iepazīstinot ar informatīviem ekspozīciju un izstāžu aprakstiem un aicinot uz digitālām izstādēm un dažādām virtuālām aktivitātēm.

Starp kultūras iestādēm muzejs ir bijis viens no pēdējiem, kas tika slēgts apmeklētājiem. Tādēļ vēl decembra mēnesī Alūksnes muzejā klātienē varēja baudīt ziemas un svētku noskaņu Latvijas Floristu apvienības veidotajā ziemas darbu izstādē “Spārni”. Neskatoties uz nopietno situāciju valstī, atsaucība bija pārsteidzoša. Līdz muzeja slēgšanai ārkārtas stāvokļa dēļ, tajā paviesojās apmeklētāji no visas Latvijas. Neliels ieskats izstādē vērojams LFA veidotajā video materiālā, ko var aplūkot muzeja mājas lapā un sociālo tīklu muzeja kontos.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Alūksnes muzeja mājas lapā var iepazīties ar Alūksnes Jaunās pils, Muižas parka un muzeja vēsturi, ekspozīciju un izstāžu aprakstiem, muzejpedagoģiskajām programmām. Bagāts izziņas materiāls par Alūksnes pilsētas vēsturi pieejams digitālajā izstādē “100 vēsturiskie mirkļi Alūksnē”, kur apkopota informācija par norisēm dažādās dzīves jomās. Digitalizētā izstādē “No miesta līdz pilsētai” atspoguļoti 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma Alūksnes vēsturiskie notikumi un politiskā, ekonomiskā un kultūras dzīve, bet “Alūksnes ēku foto albums” ir kā sava veida pastaiga gadsimta garumā, vērojot pilsētu caur foto objektīvu.

Galerijā “Video materiāli” atrodami fakti par Alūksnes Jaunās pils restaurāciju, Muižas parka atjaunošanu un muzeja krājumā esošiem unikāliem priekšmetiem.

Lielu sabiedrības uzmanību guvušas rubrikas “Toreiz un tagad”, “Mēneša krājuma priekšmets” un jaunā rubrika “Alūksnes mozaīka”.
Tās var vērot muzeja mājas lapā www.aluksnespils.lv, www.facebook.kv, www.draugiem.lv. Regulāri sociālajos mēdijos tiek aktualizēta muzeja informācija, ievietotas uz sabiedrības līdzdalību aicinošas ziņas.
Uzsākta video materiālu pārskatīšana un nepieciešamības gadījumā arī digitalizācija. Katru mēnesi viens no vēsturiskajiem materiāliem tiek publicēts www.youtube.com muzeja kontā un popularizēts sociālajos tīklos. Ir aizraujoši vērot, ka laika ritumā mainās apstākļi, vietas, cilvēki, saglabājot mums vērtīgo.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

2020. gada novembrī pie lasītājiem nonāca grāmata “Alūksnes ēku stāsti”. Ar tās saturu iepazīstina apraksti, muzeja veidotie video materiāli.
Muzejs piedāvā grāmatu iegādāties arī attālināti, nosūtot rekvizītus uz e-pastu un apmaksājot izrakstīto rēķinu, saņemt grāmatu.

Muzeja darbinieki aktīvi strādā pie jaunu ieceru realizēšanas, jo muzeja nākotne ir iedomājama tikai ar apmeklētājiem. Domājot par šī brīža piedāvājumu, muzejs ar nepacietību gaida, kad varēs atvērties un atkal sagaidīt savus mazos un lielos apmeklētājus, lai viņiem sniegtu bagātu informācijas materiālu, daudzveidīgu kultūras piedāvājumu un emocionālu labsajūtu.

J. Baldiņa uzsver: “Aicinām izmantot muzeja piedāvātos resursus interneta vidē, baudīt veselīgas pastaigas Muižas parkā! Uz tikšanos klātienē!”

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.