Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Meklē krāsas savā ikdienā

“Cilvēkiem, īpaši senioriem ir vajadzīga kopābūšana,” saka Jaunannas tautas nama vadītāja Elita Jansone. Šādu iespēju Jaunannas un Kalncempju pagasta senioriem piedāvā projekts “Par ziediem un taureņiem sniegā”, ko realizē biedrība “Jauniešu centrs “Jaunanna”, kā arī Jaunannas un Kalncempju iedzīvotāju grupas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tas paredz iesaistīt minēto pagastu seniorus kopīgās nodarbēs, tā mazinot sociālo atstumtību, un šonedēļ norisinājās pirmā projekta aktivitāte “Sadziedāšanās ar Ināru Kravali”. Kā stāsta E. Jansone, daudzas Jaunannas pagasta seniores savulaik dziedājušas I. Kravales vadītajos kolektīvos – vokālajā ansamblī un korī. Trešdien viņas tikās ar mūzikas skolotāju, dalījās atmiņās un kopā izdziedāja dziesmas, kas bija mīļas jaunības laikā.

Priecīgas par tikšanos

“Bijām priecīgas, ka atkal varējām tikties ar Ināru. Viņa pastāstīja interesantus atgadījumus no savas dzīves, dalījās pārdomās par pašreizējo laiku. Es kādreiz dziedāju Ināras vadītajā sieviešu ansamblī, kolektīvs guva labus rezultātus skatēs. Pašdarbniekiem bija sadraudzības koncerti un vakari. Kolhoza “Pededze” klubā viesojās vīru koris no Igaunijas un arī mēs braucām ciemos pie igauņiem. Ināra prata izvēlēties kolektīviem piemērotu repertuāru, prata mūs “izdresēt” tā, lai skanētu labi,” stāsta Maija Gusta.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Viņa atzīst, ka šādas tikšanās senioriem patiešām ir vajadzīgas, jo, sanākot kopā, var satikties, parunāties, un, kā teica M. Gusta, diena ir īsāka un dzīve – jautrāka. Kad tautas namu vadīja Iveta Baltā – Vanaga, tās rīkotas katru mēnesi un šo tradīciju turpinājusi arī E. Jansone, taču “kovida” laiks ieviesis pārmaiņas. Tagad, kad noteiktie ierobežojumi samazināti, seniores cer, ka varēs atkal biežāk satikties. Taču satraukumu rada karš Ukrainā.

“Manā skatījumā ir prātam neaptverami, ka miera laikā var sākties karš, divas tautas savā starpā cīnās un iet bojā nevainīgi cilvēki. Tiekoties pārrunājām arī to. Pati karu neesmu piedzīvojusi, taču esmu dzimusi kara laikā. Toreiz arī bija briesmīgi, cilvēkiem tāpat kā tagad bija jāpamet savas mājas. Tā visa varēja nebūt. Ir dažādi sadarbības līgumi, tirdzniecības iespējas. Vai mantas pēc būtu jākaro par Ukrainas zemi – “maizes klēti”?” pārdomās dalās M. Gusta.

Katram savas atmiņas

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Laima Banka Jaunannas senioru kopai pievienojusies pirmo gadu. “Kamēr bija sava saimniecība, tāda laika nebija. Tagad, kad esmu palikusi viena, lai nebūtu skumji un vientuļi, nolēmu piebiedroties. Es gan neesmu dziedājusi Ināras Kravales vadītajos kolektīvos, bet man bija ļoti interesanti klausīties par koncertiem un izbraukumiem, kuros piedalījušies Jaunannas pašdarbnieki, par atgadījumiem, kas piedzīvoti. Tautas nama vadītāja Elita Jansone arī rādīja fotogrāfijas, kurās redzama kolhoza “Pededze” kluba atklāšana, un citus attēlus no vietējās kultūras dzīves vēstures. Mēs, vecie, to zinām, bet jaunie nezin. Bija jauka pēcpusdiena,” savus iespaidus atklāj L. Banka.

Arī mūzikas skolotāja I. Kravale teic, ka laiks pagājis nemanot. “Katram cilvēkam ir savas atmiņas. Viens atceras vairāk, cits – mazāk… Man bija patīkami tikties ar Jaunannas seniorēm,” saka I. Kravale, piebilstot, ka kolhoza “Pededze” kultūras nams savulaik bija bagāts ar kolektīviem – sieviešu un vīru vokālajiem ansambļiem, jaukto kori un arī ar pūtēju orķestri, ko vadīja Georgs Dobelnieks.

Projekta “Par ziediem un taureņiem sniegā” ietvaros senioriem pēc divām nedēļām būs vēl viena tikšanās ar Ināru Kravali. Tā turpmākās aktivitātes – brauciens uz Kalncempju pagastu, Lieldienu floristikas darbnīca, mākslas un deju stundas kopā ar skolotājām Sandru Ābeltiņu un Ingūnu Dovgāni, kurās apgleznos auduma maisiņus un apgūs deju soļus, lai kopīgi sev par prieku iestudētu deju. Labo darbu mēnesī seniori dosies uz dzīvnieku patversmi “Astes un Ūsas”, kā arī vēlas sagādāt satikšanās prieku sociālās aprūpes centra “Pīlādži” iemītniekiem. Jaunieši seniorus apmācīs strādāt ar viedtālruni, bet projekts noslēgsies ar senioru dārza svētkiem, Brīvbodi un fotosesiju.

Justies piederīgiem

E. Jansone ir gandarīta, ka projekts guvis finansiālu atbalstu Alūksnes un Apes novada fonda (AANF) un biedrības “Daibe ilgtspējas centrs” organizētajā 16. projektu konkursā “Atbalsts iedzīvotāju iniciatīvām”. “ Tā bija Kalncempju pagasta pārvaldes vadītājas Ivetas Baltās – Vanagas ideja. Novecošana ir neatņemama mūsu dzīves sastāvdaļa, bet vecumam nav jānozīmē vientulību, jo mēs esam sabiedriskas būtnes un mums ir būtiski satikties, būt sociāli aktīviem, meklēt krāsas savā “parastajā” ikdienā, vienkārši justies piederīgiem. Mūsuprāt, ir ļoti svarīgi nostiprināt senioru psiholoģisko drošību un pārliecību, ka nav vieni, pamesti un aizmirsti, tad arī viņiem ir vieglāk pieņemt savu situāciju un justies tajā, cik iespējams, komfortabli,” uzsver E. Jansone, piebilstot, ka tikpat svarīgi vietējā kopienā ir aktivizēt arī citas sabiedrības grupas.

Tādēļ sadarbībā ar AANF, līdzīgi kā Veclaicenes pagastā iecerēts rīkot Jaunannas pagasta iedzīvotāju aptauju un iedzīvotāju forumu, lai labāk saprastu pagasta iedzīvotāju vajadzības un izaicinājumus, kā arī sekmētu viņu līdzdalību pagasta teritorijas attīstībā un finanšu līdzekļu izlietošanā. Viens no jautājumiem varētu būt arī par Jaunannas Mūzikas un mākslas skolas ēkas turpmāko likteni.

Uzziņai
*No 22 iesniegtajām iedzīvotāju iniciatīvām projekts “Par ziediem un taureņiem sniegā” guvis vislielāko vērtētāju atbalstu Alūksnes un Apes novada fonda un biedrības “Daibe ilgtspējas centrs” organizētajā 16. projektu konkursā “Atbalsts iedzīvotāju iniciatīvām”.
*Piešķirtais finansējums 708,43 eiro.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.