Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Kornēlijai Apškrūmai velta ekspozīciju

No 1. jūnija Virešu pagasta pārvaldes ēkā būs apskatāma Virešu novadpētniecības centra “Mājvieta” jauna pastāvīgā ekspozīcija, kas veltīta dzejniecei Kornēlijai Apškrūmai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ņemot vērā valstī noteiktos ierobežojumus “Covid-19” dēļ, izstādes atklāšanas pasākums nav plānots. “Novadpētniecības centra telpas ir mazas, tādēļ, rīkojot atklāšanas pasākumu ar vairāku cilvēku piedalīšanos, būtu grūti ievērot valstī noteiktos ierobežojumus par apmeklētāju skaitu un distanci. Svinīgu atklāšanu nerīkosim, taču no 1. jūnija ikvienu interesentu gaidīsim novadpētniecības centrā, lai uzzinātu ko jaunu un interesantu par mūsu dzejnieci Kornēliju Apškrūmu,” stāsta Virešu novadpētniecības centra “Mājvieta” vadītāja Līga Ozoliņa.
Ekspozīcija izvietota divas telpās. Vienā būs apskatāma K. Apškrūmas pūcīšu kolekcija, ko dzejniece vākusi vairākus gadus. Otrā  varēs uzzināt par pašas dzejnieces mūža gājumu un apskatīt visas dzejnieces izdotās grāmatas, kas kopskaitā ir vairāk kā 50.

“Ekspozīcija par pašu dzejnieci ir jauna un iepriekš nekur nav bijusi skatāma. Tur ir fotogalerijas, dažādi dokumenti, liecības, diplomi un pateicības raksti. Jāuzsver, ka tie visi ir oriģināli nevis kopijas, un tos dzejniece nodod apskatei pirmo reizi. Jaunā ekspozīcija ir ilgi lolota sapņa piepildījums. Tās tapšanā liels ir pašas dzejnieces ieguldījums, jo viņa dāvinājusi savas personīgās lietas, lai ikviens tās varētu aplūkot Virešu novadpētniecības centrā,” stāsta L. Ozoliņa. Visus šos materiālus dzejniece nodevusi glabāšanai novadpētniecības centram, tādēļ izstāde iekārtota kā paliekoša novadpētniecības centra ekspozīcija un to varēs apskatīt ilgu laiku.

Jautāta, kāda varētu būt apmeklētāju atsaucība, L. Ozoliņa norāda – iespējas ir divas. “Vai nu cilvēki būs ļoti noilgojušies pēc kultūras aktivitātēm un ar lielu interesi gribēs apskatīt ekspozīciju, vai arī joprojām baidīsies no vīrusa un izvēlēsies pagaidām vēl neapmeklēt kultūras iestādes. Prognozēt ir grūti,” viņa saka.
K. Apškrūma ir viena no populārākajām dzejniecēm Latvijā. Dzejniece visu savu darba mūžu nostrādājusi par bibliotekāri Virešu bibliotēkā, aktīvi iesaistījusies kultūras norisēs un pati tās organizējusi. 1992. gadā tika izdota K. Apškrūmas pirmā dzejas grāmata “Mājvieta”, kam sekoja vēl daudzas citas, kļūstot par gaidītu lasāmvielu daudzās mājās.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.