Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Ilzenes pagastā izpēta viensētu vēsturi

Foto: Daina Mukstiņa

Ilzenes pagastā izveidota unikāla fotoizstāde ar 368 fotogrāfijām, kurās aplūkojamas 92 pagasta viensētas četros gadalaikos. Ilzenes pagasta māju stāsti ir unikāls ieguvums pagasta novadpētniecībai, kas iegūts, īstenojot projektu Alūksnes un Apes novada fonda projektu konkursā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Jau pagājušajā gadā pagastā radās ideja, ka vajadzētu iemūžināt Ilzenes pagasta viensētas. Sākotnēji ideja bija par visām mājām Ilzenes pagastā, bet tad vienojāmies tikai par apdzīvotām viensētām. Lai būtu interesantāk – iemūžinājām četros gadalaikos,” stāsta projekta vadītāja, biedrības “Ilzenes attīstībai” valdes priekšsēdētāja Elīna Pētersone. Fotogrāfiju autore ir ilzeniete Aira Vērse, dažas fotogrāfijas ir arī no Ilzenes bibliotēkas un privātajiem arhīviem. “Tomēr ar fotogrāfijām vien nepietiek, tās daudz neko nepasaka, tādēļ apkopojām arī māju stāstus, piemēram, kad māja celta, kādas ģimenes saimniekojušas un kas tur notiek šobrīd. Anita Pētersone kopā ar bibliotekāri Noru Ceriņu uzzināja 92 apdzīvoto viensētu mājas stāstu. Dažās viensētās dzīvo pastāvīgi, bet dažās saimnieki tur ir tikai nedēļas nogalēs vai vasarās. 92 ir liels skaitlis mazam pagastam,” teic E. Pētersone. Viņa neslēpj, ka informācijas vākšana aizņēma daudz laika, tomēr tagad visiem ir prieks un lepnums par padarīto.

Lai arī izstāde centrā “Dailes” ir atklāta un būs apskatāma līdz pat 30. jūnijam, visas projekta aktivitātes vēl nav noslēgušās. Top foto grāmata, kurā būs apkopoti 92 māju stāsti. Atklāšana paredzēta šoruden. “Šis projekts ir tikai sākums plašākai pagasta novadpētniecībai. Ir jāapzina vietas, kur mājās kādreiz bijušas, jāizzina sava pagasta vēsture. Darāmā vēl ir daudz, esam tikai sākumā,” saka E. Pētersone. Viņa ir pateicīga Alūksnes un Apes novada fondam, kas atbalstīja projektu un ļāva paveikt ļoti vērtīgu un apjomīgu darbu. “Fonds vienmēr ir atbalstošs un pretimnākošs. Esam ļoti pateicīgi un priecīgi, ka Alūksnes novadā ir šāds fonds, un tas dod iespēju īstenot vietējo iniciatīvu projektus,” teic E. Pētersone. Izstādes atklāšana bija kupli apmeklēta. “Gandrīz katru iedzīvotāju uzaicinājām personīgi, tas rezultējās ar kuplu apmeklētāju skaitu,” atzīst E. Pētersone.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.