Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Festivāls “Dzīvā mūzika” aicina piedalīties vijoļspēles lekcijās visā pasaulē

Foto: Publicitātes

25. oktobrī Rīgā un visā pasaulē būs vērojamas tiešsaistes lekcijas un paraugdemonstrējumi tradicionālajā vijoļu spēlē, kuros ar savām zināšanām dalīsies labākie Latvijas un tuvāko kaimiņzemju tradicionālās vijoļspēles speciālisti. “Alūksniešiem.lv” informē Festivāla “Dzīvā mūzika” sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Dzimtais.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Reaģējot uz straujo Covid-19 izplatību Latvijā, iepriekš plānotie festivāla klātienes pasākumi Rīgā un Smiltenē ir pārcelti uz 2021. gadu. Taču organizatori piedāvā plašu tiešsaistes programmu, kuru varēs vērot gan tiešsaistes platformā “ZOOM”, gan sekot līdzi sociālajā tīklā “YouTube”.

Festivāls šogad veltīts tradicionālajai vijoļu spēlei, pievēršot uzmanību šī instrumenta vietai tautas mūzikā. Tiešsaistes lekcijās tiks pētīta spēles maniere un instrumenta skanējums mūsdienu tautas mūzikas izpildījumā, salīdzinot latviešu tradīcijas ar tuvāko kaimiņtautu tradīcijām. Festivāla pirmajā daļā savās prasmēs dalīsies labākie tautas vijoļu spēlmaņi no Igaunijas, Lietuvas, Zviedrijas un Krievijas, bet dienas otrajā daļā lekcijas un paraugdemonstrējumus piedāvās atzītākās pašmāju vijolnieces – Ilga Reizniece no grupas “Iļģi” un etnomuzikoloģes Liene Brence, Lauma Bērza un Asnate Rancāne.

Iespēja sekot līdzi tiešsaistē izraisīju lielu interesi latviešu diasporā daudzviet pasaulē. Kā stāsta Signe Rirdance, Stokholmas latviešu tautas mūzikas un danču grupas “Stokholmas Spēlmaņi” vadītāja un cītaras spēlmane, muzikanti ārpus Latvijas ir ļoti priecīgi: “Iespējai skatīties vai piedalīties tiešsaistē ir izšķiroša nozīme, lai “Stokholmas Spēlmaņi” un citi tautas instrumentu spēles draugi ārzemēs varētu justies kā savējie šajā festivālā. Nedz pandēmijas, nedz citos apstākļos mums nebūtu iespējams piedalīties pasākumā klātienē. Esam sajūsmā par šādu iespēju un ceram, ka nākotnē tādu iespēju būs arvien vairāk.”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kā atzīst spēlmane, ir svarīgi pārzināt tradīciju, lai tā attīstītos tālāk: “2019. gadā mums bija brīnišķīga instrumentu spēles darbnīca kopā ar “Skaņumāju” Stokholmā, kur piedalījāmies gan paši, gan citi Zviedrijas latvieši, kas sabrauca no tuvākas un tālākas apkaimes. Ikdienā nav daudz iespēju pilnveidot savas muzicēšanas prasmes tieši tradicionālajā spēles manierē, tādēļ cenšamies tās izmantot. galvenais, manuprāt, ir vienkārši gribēt spēlēt. Pat ja neesam vienmēr etnogrāfiski precīzi, tas palīdz atdzīvināt tradīcijas un attīstīt tālāk tā, kā mēs to spējam.”

Viena no festivāla dalībniecēm, vijolniece un vijoļu spēles pasniedzēja Liene Brence: “Mūsdienās vijolnieki visdažādākajos veidos nonāk līdz tautas mūzikas atskaņošanai. No paaudzes paaudzē mantotā tradīcija tai raksturīgajā veidā mūsdienās izzūd. Tikai daži tradicionālās vijoļspēles pārstāvji vēl ir dzīvi, tādēļ ir svarīgi meklēt mūsdienīgus risinājumus. Daudzi tradicionālās mūzikas interesenti un profesionāļi jau aktīvi iedzīvina gadsimtiem veidojušos instrumentu spēles repertuāru, mācot nometnēs, dažādos kursos, kā arī vidējā un augstākā mūzikas izglītībā Latvijā. Un šogad šo iespēju tiešsaistē visā pasaulē piedāvā arī festivāls “Dzīvā mūzika”!”

Visas festivāla norises varēs vērot gan tiešsaistes platformā “ZOOM”, gan sekot līdzi sociālajā tīklā “YouTube”. Dalība klātienē ierobežotam cilvēku skaitam vienīgi ar iepriekšēju pieteikšanos. Reģistrēties iespējams saitē: ej.uz/dzivamuzika2020

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.