Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā saņems grupa “Eolika”

Mūzikas ierakstu gada balvu “Zelta mikrofons” par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā šogad saņems grupa “Eolika”, aģentūru LETA informēja balvas pārstāve Gunita Strazdiņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Eoliku”, ko sākotnēji dēvēja par “Varavīksni”, izveidoja Emīla Dārziņa speciālas mūzikas vidusskolas audzēkņi Boriss Rezņiks, Zigmunds Lorencs, Jurijs Kuzminovs, Eduards Novikovs un Juris Griņevs, lai koncertā savāktu naudu klases ekskursijai uz Sanktpēterburgu.

1966.gada 28.oktobrī notika viņu pirmā uzstāšanās, nopelnot 40 rubļus. Priekšnesums bija tik veiksmīgs, ka sekoja nākamie piedāvājumi muzicēt. Viņi spēlēja ballītēs Rīgas skolās, dziedot “The Beach Boys” dziesmas angliski, bet drīz sāka komponēt paši, visvairāk Lorencs un Rezņiks. Jaunos talantus uz Rīgas Estrādes orķestra programmu 1967.gadā uzaicināja Raimonds Pauls, tad arī tika pieņemts nosaukums “Eolika” – iedvesmojoties no vēju dieva Eola arfas, stāsta Strazdiņa.

1972.gadā Rezņiks izveidoja jaunu mūziķu sastāvu, kas piecus gadus bija pavadošais estrādes ansamblis LPSR Filharmonijas solistam Aleksandram Sotikovam. 1977.gadā tapa jauna, pilnībā patstāvīga programma ar rokbalādēm, džeza, blūza skaņdarbiem, dziedāja solistes Ilona Bāliņa un Ilona Stepanova, kuru nomainīja Ligita Zeile. “Eolika” 1978.gadā uzvarēja Vissavienības estrādes konkursā, balvā saņemot braucienu uz Kubu, notika koncertdarbība Padomju Savienībā un sociālisma valstīs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Strazdiņa atgādina, ka aktīvi komponējošais Rezņiks 1980.gadā grupā iesaistīja dziedātājus Olgu Rajecku, kā arī Daini Dobelnieku un Viktoru Zemgalu. Pēc Stepanovas atgriešanās tapa latviešu “ABBA”.

Repertuārā līdztekus Rezņika mūzikai bija arī Aleksandra Kublinska un grupas dalībnieku sacerējumi. Ar dziesmām “Tu smējies sapnī”, “Pasaule, pasaulīt”, “Tava atnākšana”, “Rudens dārzs”, “Zemeņu lauks”, “Es neesmu Džeina Fonda”, “Daugava” un citām gūta popularitāte, kā arī augstas vietas “Mikrofona” dziesmu aptaujās, izdotas vairākas skaņuplates latviešu un krievu valodā. “Eolika” bieži uzstājās Maskavas televīzija, koncertēja PSRS un sociālisma valstīs, tālākie braucieni notika uz Vācijas Demokrātisko Republiku un Afganistānu.

Pēc Rajeckas aiziešanas 1985.gadā sastāvā turpmāk dziedāja Ruta Saleniece, Vija Ruskule, Andris Riekstiņš. 1987.gadā iestudēta Rezņika rokopera “Robinsons Kruzo”. 1990.gadā, ar koncertiem nosvinot kvarteta desmito jubileju, “Eolikas” darbība apsīka.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

1996.gadā līdz ar diska “Kolekcija” izdošanu un uzstāšanos festivālā “Liepājas dzintars” grupas “Eolika” vokālais kvartets atgriezās uz skatuves. Turpmākajos gados ieskaņotas jaunas dziesmas, izdoti ierakstu albumi, notikuši daudzi koncert.

Šogad Mūzikas ierakstu gada balvas “Zelta mikrofons” ieguvēji tiks noskaidrot 26.februārī, Rīgas Mākslas un mediju tehnikumā, un ikviens interesents to varēs vērot tiešraidē kanālā “TV3” un portālā “TV3play”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.