Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

“Atzeles” skanīgie 35 + 1

Rīt Alūksnes Kultūras centrā izskanēs Alūksnes Kultūras centra skolotāju kora “Atzele” dzimšanas dienas koncerts “35 + 1”. 24 gadus no tiem kopā ar kori ir tā mākslinieciskais vadītājs un diriģents Jānis Baltiņš.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kora dzimšanas dienas koncerta priekšvakarā viņš teic, ka tas “Atzelei” ir restarts pēc diviem gadiem, kas aizritēja koronavīrusa pandēmijas ēnā. Tādēļ arī pērn netika nosvinēta 35. dzimšanas diena. Taču rīt koris satiksies ar klausītājiem koncertā “35 + 1”. Tā programmā galvenokārt būs dziesmas no 2023. gada Dziesmu un deju svētku repertuāra. “Mūsu mērķis ir gatavošanās nākamā gada Dziesmu svētkiem, cerams, ka tie varēs notikt, kā iecerēts. Šovasar 11. jūnijā Cēsīs būs svētku ieskaņu koncerts Vidzemes un Latgales koriem, repertuārs ir apjomīgs, tādēļ tas “jāiedzied”,” saka J. Baltiņš un piebilst, ka gatavošanās svētkiem turpināsies, jo nākamā gada pavasarī notiks koru skates. Gada nogalē iecerēts rīkot arī tradicionālo Ziemassvētku koncertu, kas ar savu emocionālo un dvēselisko noskaņu vienmēr īpaši uzrunā klausītājus.

J. Baltiņš stāsta, ka pandēmijas laikā notikušas pārmaiņas dalībnieku sastāvā. Daži objektīvu iemeslu dēļ pārtraukuši dziedāt, daži arī atgriezušies un jādomā par jaunu dziedātāju piesaisti. Taču “Atzelē” blakus pieredzes bagātajiem dalībniekiem vienmēr ir jaunie. “Kad satiekas pieredze un jaunība, rezultāts vienmēr ir ar pievienoto vērtību,” teic diriģents.

Savā nosaukumā “Atzele” joprojām saglabājusi skolotāju kora vārdu, un tas atsauc atmiņā laiku, kad skolotāju koru kustība Latvijā bija ļoti aktīva. Kora mēģinājumi vēl aizvien notiek piektdienu vakaros un sestdienās. “Esam šo formulu saglabājuši, jo citādāk es nevarētu izbraukāt uz mēģinājumiem, tā esam pieraduši un domājam darboties arī turpmāk,” saka J. Baltiņš, kura darba nedēļa aizrit Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolā un strādājot ar Siguldas novada Kultūras centra jaukto kori “Atvars”. “Atzelei” ar “Atvaru” bijuši vairāki veiksmīgi sadarbības projekti – kopīgi koncerti Alūksnē un Siguldā, un J. Baltiņš ir pārliecināts, ka tādi būs arī turpmāk.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vaicāts, kādi viņam bijuši 24 gadi kopā ar “Atzeli”, diriģents saka: “Esmu priecīgs par daudziem kopā realizētajiem projektiem. Tie ir mūsu ārzemju braucieni, kas korim bija arī pirms tam, dalība starptautiskajos koru konkursos. Esam bijuši Ungārijā, Itālijā, Spānijā, Rumānijā, Igaunijā, Somijā, vairākas reizes – Polijā, Vācijā, Austrijā. Un, protams, koncerti tepat Alūksnes novadā un citviet Latvijā, Dziesmu svētki… Tas viss ir bijis vajadzīgs, lai koris augtu,” teic J. Baltiņš un piebilst, ka arī nākamajā sezonā plānots brauciens aiz Latvijas robežām.

Viņš atklāj, ka “Atzeles” dzimšanas dienas koncerts “35 + 1” notiks Kultūras centra foajē, kur ir laba akustika, un tā būs iespēja korim pēc ilgākas pauzes atkal tikties ar klausītājiem, lai būtu kopā un gūtu visiem tik vajadzīgās pozitīvās emocijas.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.