Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Atzele” koncertēs Somijā

No 10. līdz 13. novembrim Alūksnes Kultūras centra skolotāju koris “Atzele” viesosies Somijā, kur sniegs koncertus kopā ar Somijas latviešu diasporas kori “Ziemeļmeita”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Šis mums ir jau trešais sadarbības projekts ar mana kolēģa novadnieka Ilmāra Millera vadīto kolektīvu “Ziemeļmeita”. Pirmoreiz dziedājām Loimā un Helsinkos, pēc tam koris “Ziemeļmeita” viesojās pie mums Alūksnes pilsētas svētkos un izskanēja koncerts pie Alūksnes Jaunās pils, bet tagad, pēc pandēmijas, brauksim ciemos pie viņiem,” stāsta skolotāju kora “Atzele” mākslinieciskais vadītājs un diriģents Jānis Baltiņš.

Jaunajā sezonā kolektīvs aktīvi gatavojas XXVII Vispārējiem latviešu dziesmu un deju svētkiem un apgūst apjomīgo repertuāru. Kā atzīst diriģents, brauciens uz Somiju ir motivējošs, jo mobilizē kolektīvu un tas jūtams pašu dziedātāju ieguldītajā darbā un attieksmē. Koncertprogrammā “Uguns upe”, kas izskanēs Somijā un kuros kolektīvi dziedās gan atsevišķi, gan kopā, iekļautas dziesmas no nākamo Dziesmu un deju svētku repertuāra, jo arī “Ziemeļmeita” piedalīsies svētkos kā latviešu diasporas koris. Vizītes laikā notiks vairāki intensīvi koru mēģinājumi un divi koncerti. Pirmais izskanēs Somijas dienvidrietumu reģiona pilsētā Loimā Lāčplēša dienā 11. novembrī, kas pulcēs latviešu diasporu arī no Somijas rietumu pilsētām Turku un Tamperes, kur latviešu kultūras pasākumi notiek reti un ir ļoti gaidīti. Otrs koncerts notiks Helsinkos Baldera zālē 12. novembrī.

Brauciena laikā paredzēta arī ekskursija, jo pirmoreiz viesojoties Somijā, “Atzeles” dziedātāji iepazina seno Somijas galvaspilsētu Turku.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Sezona kolektīvam turpināsies, gatavojoties Dziesmu svētkiem un reģiona koru skatei nākamā gada 1. maijā Alūksnē, piedaloties kopmēģinājumos svētku repertuāra apguvei, bet 23. decembrī Alūksnes Kultūras centrā izskanēs tradicionālais Ziemassvētku koncerts. Kā stāsta diriģents J. Baltiņš, kora sastāvs ir nostabilizējies. Viņš ir pateicīgs dziedātājiem, kuri rod iespēju atbraukt no Rīgas uz Alūksni, lai piedalītos mēģinājumos, jo degvielas cenu kāpums šīs iespējas ierobežo.

Koncertus Somijā atbalsta Kultūras ministrija, Pasaules Brīvo latviešu apvienība, Eiropas latviešu apvienība, Latvijas vēstniecība Somijā, Loimas un Alūksnes pašvaldības.

Koncerta “Uguns upe” koncepts:

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Latvijā rudens ir atceres laiks; logos tiek iedegtas sveces brīvības cīnītājiem, notiek lāpu gājiens Latvijas neatkarības pasludināšanai, tumšās kapsētās kvēlo klusas veļu ugunis. Izgaismojoša un attīroša uguns liesma ir gan piemiņas, gan svētuma, gan svētku simbols. Lai neskaitāmās liesmiņas logos, ielās un piemiņas vietās saplūst nebeidzamā ugunīgā straumē, par ko dziedās latviešu – somu koris “Ziemeļmeita” un Alūksnes koris “Atzele” rudens koncertos “Uguns upe”. Koncerta laikā iedegs sveci katram latviešu mūzikas un dzejas dižgaram, kura daiļrade būs iekļauta programmā. 

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.