Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

PASĀKUMS PĀRCELTS !!! Atklās Saules pulksteni Mārkalnē

Foto: Jau 2020. gadā pagasta pārvaldes vadītāja informēja par to, ka ideja par saules pulksteni top/ attēlā akmens aiz skaistās puķu dobes Mārkalnes centrā/ Loreta Jargane

Pirms vairākiem gadiem Mārkalnes pagasta pārvaldē radās ideja veidot Saules pulksteni. Vīzijās bija iedomāts liels akmens. Un tieši šāds tika ieraudzīts ceļa malā, kad veica remontdarbus ceļa posmā “Lāzberģis – Mārkalne”. Akmens bija sadalījies uz pusēm. Vienu pusi ieveda brīvdabas estrādē “Lakstīgalas”, bet otra ar lielām pūlēm tika atvesta uz Mārkalnes centru, lai uzkalniņā no 10 tonnu smagā akmens taptu Saules pulkstenis. Tas bija izaicinājums arī akmeņkalim Aināram Zelčam, lai iegravētu pagasta nosaukumu, pulksteņa ciparus. Akmens vidusdaļa atstāta neskarta, lai saglabātu tā unikalitāti.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Akmens veidojas no maziem smilšu graudiņiem, kas ļoti ilgā laikā izveidojies par tik varenu akmeni. Par to pastāstīja vides zinātnieks Aldis Verners: “Saules pulksteņa pamatakmens ir vienu miljardu gadu vecs ragmāņa – biotīta rapakivi granīts vīborgīts, ar lieliem minerāla ortoklāza fenokristāliem no proterozoja ēras pamatklintāja iežiem Dienvidaustrumsomijā. Pirms apmēram divpadsmit tūkstošiem gadu pēdējā ledus laikmeta ledājs to no Somijas ir atnesis uz Mārkalni.”

Mārkalnes Saules pulkstenis būs interesants gan dienā, gan naktī. Tas rādīs Mārkalnes vietējo laiku. Kāds tas ir, interesenti varēs salīdzināt paši. Vasarā taps arī informatīva plāksnīte tūristiem. Apkārt pulkstenim ir uzlikts bruģis simbolisku saules staru formā. “Mārkalnas bruģis” ražo luminiscējošu bruģi, kas naktī spīd, tādēļ arī pie Saules pulksteņa varēs doties tumsā, lai pārliecinātos, ka stari spulgo. Savējie iedvesmo!

PLĀNOTĀ 29. MAIJA SAULES PULKSTEŅA ATKLĀŠANA MĀRKALNĒ IR PĀRCELTA! PRECIZĒJOŠA INFORMĀCIJA SEKOS.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Informē: Sanita Silirova- kultūras darba organizatore Mārkalnē

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.