Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Alūksnes novada muzejā būs publiskā ekskursija “Zemē apraktā sāls”

Alūksnes novada muzejs 13. aprīlī pulksten 18:00 aicina uz muzeja publisko ekskursiju “Zemē apraktā sāls”. Apmeklētājiem būs iespēja iepazīt Livonijas ordeņa bruņinieku dzīvi pilī ilustratīvā stāstījumā, aplūkot arheoloģiskos priekšmetus ekspozīcijā “Livonijas ordeņa pils Alūksnē (Marienburgā), informē Alūksnes novada muzeja Izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem vadītāja Jolanta Baldiņa. Zemē apraktā sāls” un apgūt viduslaiku dambretes spēles noteikumus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Nozīmīga Alūksnes novada kultūrvēsturiskā mantojuma daļa ir arheoloģijas pieminekļi un arheoloģiskajos izrakumos atrastās vēstures liecības. Ievērojamākais arheoloģijas piemineklis Alūksnē ir Livonijas ordeņa pils (pilsdrupas), kas savulaik bija nozīmīgs pierobežas aizsargpostenis un šī reģiona lielākā sāls krātuve. Pēdējos gados pils teritorijā veikti arheoloģiskie izrakumi, kuru laikā iegūti vairāk nekā 5000 atradumi. Lai nodrošinātu jaunatklāto, daudzveidīgo arheoloģiskās izpētes rezultātu un muzeja arheoloģijas kolekcijas pieejamību sabiedrībai, kā arī atspoguļotu būtiskākos faktus un liecības par viduslaiku un jauno laiku notikumiem šajā reģionā, Alūksnes novada muzejā 2021. gadā izveidota arheoloģijas ekspozīcija “Livonijas ordeņa pils Alūksnē (Marienburgā). Zemē apraktā sāls”. Ekspozīcija tematiski sadalīta vairākās daļās: pils vēsture, kultūrslānis, arheoloģiskie izrakumi, karošana, būvniecība, amatniecība, sadzīve, nauda, lai apmeklētāji labāk varētu izprast nozīmīgākās norises no 14.gs līdz Livonijas ordeņa pils bojāejai. Vēsturisko aprakstu ekspozīcijā papildina aptuveni 300 senlietas no Alūksnes novada muzeja krājuma, rosinot padziļinātu interesi par notikumiem un ikdienu pilī.

Alūksnes novada muzeja publiskās ekskursijas laikā apmeklētājiem tiks piedāvāta plašāka informācija par viduslaikiem. Ilustratīvā prezentācijā muzeja darbinieki pastāstīs par Livonijas ordeņa bruņinieku dzīvi pilī, bet arheoloģijas ekspozīcijā pievērsīs uzmanību dažādiem priekšmetiem un to pielietojumam. Pēc ekspozīcijas apskates ikvienam būs iespēja apgūt viduslaiku dambretes spēles noteikumus, kas atšķiras no mums vairāk zināmajiem dambretes noteikumiem.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.