Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Alūksnes novada muzejā būs publiskā ekskursija “Fītinghofu zelta dzīsla Alūksnē”

16. februārī plkst. 18.00 Alūksnes novada muzejā notiks publiskā muzeja ekskursija “Fītinghofu zelta dzīsla Alūksnē”. Tās laikā apmeklētāji varēs iepazīt Fītinghofu dzimtas stāstus, atstāto mantojumu un baudīt muzikālu priekšnesumu, informē Izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem vadītāja Jolanta Baldiņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Alūksnes vēsturisko notikumu attīstība ir cieši saistīta ar baronu fon Fītinghofu uzvārdu, kas pirmo reizi te minēts jau 14. gadsimtā, kad pēc Marienburgas cietokšņa uzcelšanas par pirmo komturu tiek iecelts Arnolds fon Fītinghofs.

Turpmāku gadsimtu vēstures materiālos par Alūksni (Marienburgu) tiek rakstīts, ka dzimtas pārstāvji ieņem ordeņa mestra amatus un rentē tuvāko novadu zemes, bet savu īstenu uzplaukumu vieta piedzīvo 18.gs. otrajā pusē, kad Alūksnes novada muižas nopērk slepenpadomnieks senators barons Otto Hermanis fon Fītinghofs.

Līdz ar Fītinghofu darbību Alūksnē, tā kļūst par nozīmīgu kultūras un saimnieciskās dzīves centru. Alūksnes muiža savas dabas un cilvēku radītā krāšņuma dēļ top par iemīļotu baronu vasaras rezidenci vairāku gadsimtu garumā. Pēc baronu aicinājuma te savu darbu ieguldījuši pazīstami un prasmīgi arhitekti, mākslinieki un daiļdārznieki. Barona Otto Hermaņa fon Fītinghofa pēcteči dēls kambarkungs Kristofs Burhards fon Fītinghofs, mazdēls Vidzemes landrāts Aleksandrs Jozefs fon Fītinghofs un pēdējā muižas mantiniece Helēna Elizabete Renē fon Fītinghofa turpina ieviest jauninājumus muižas teritorijā un atstāj ievērojamas kultūrvēstures liecības līdz pat mūsdienām. Kā spilgtākās arhitektūras vērtības Alūksnes kultūrvēsturē var minēt Tjūdoru neogotikas stilā būvēto Alūksnes Jauno pili, Alūksnes evanģēliski luterisko baznīcu un Alūksnes Muižas parku, kas rosina uz pastaigu dabā un daudzveidīgu arhitektūras mākslas stilu baudīšanu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Baronu dzimta Alūksni atstāj 1918.gadā, bet vēl šodien mēs varam baudīt nozīmīgu un bagātu mantojumu, kas rosina izzināt neatklāto vai kādreiz aizmirsto, tādēļ 2023. gada 16. februārī plkst.18:00 aicinām apmeklēt Alūksnes novada muzeja publisko ekskursiju, kuras laikā pievērsīsim papildus uzmanību niansēm, kas aplūkojamas ekspozīcijā “Fītinghofu zelta dzīsla Alūksnē”, diskutēsim par interesantiem faktiem, kas saistāmi ar šo dzimtu, un baudīsim muzikālu priekšnesumu.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.