Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Alūksnes Jaunajā pilī pabeigti restaurācijas darbi Klavieru un Ērģeļu istabās

Alūksnes Jaunajā pilī pabeigti restaurācijas darbi – atsegta un konservēta oriģinālā sienu un griestu apdare divos mūzikas salonos – Klavieru un Ērģeļu istabās. Atklāti unikāli un labi saglabājušies gleznojumi, durvis ar zeltītu ampīrstila gleznojumu un citas vērtības. Restaurēts Alūksnes muzeja krājuma priekšmets – koncertflīģelis. Savienojot vēsturisko ar mūsdienīgo, radīta multimediāla ekspozīcija “Helēnas dziedājums”, ko turpmāk varēs baudīt muzeja apmeklētāji.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Plānojam, ka to raidīsim ik pa pusstundai – tā ilgst 10 minūtes. Lepojamies, ka tai mūziķis Artis Gāga radīja oriģinālmūziku, bet dzejprozas tekstu sarakstīja Andra Ugāre, balstoties uz vēsturiskiem faktiem par pili, muižas parku, Fītinghofu dzimtu un Marienburgas pēdējo baronesi Helēnu. Tas ir fantastisks jaundarbs!

Dzejproza un mūzika tapa gada garumā. Uzteicami, ka gan A. Gāga, gan A. Ugāre to darīja ar ļoti lielu atbildību – brauca uz Alūksni, kur pavadīja vairākas dienas, iepazina pili, izstaigāja muižas parku, lai sajustu šo vietu, auru. Tika izvēlēta Marienburgas pēdējā baronese Helēna, kura caur savām atmiņām vēlreiz izstaigās šo pili, dārzu, parku. Tas ir ļoti emocionāls muzikāls jaundarbs,” stāsta Alūksnes muzeja direktore Diāna Pelaka.

Abu telpu atklāšanas pasākumā – 30. jūlijā – Alūksnes Jaunās pils restaurētajās telpās klātesošie (lūgtie viesi) varēs baudīt “Helēnas dziedājumu” dzīvajā izpildījumā. Pēc tam tas dzīvajā izpildījumā tiks atskaņots arī skaistajā un ainaviskajā Alūksnes Muižas parkā, kur to varēs klausīties ikviens.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Savukārt Alūksnes Jaunajā pilī 30. jūlijā no pulksten 19.00 līdz 23.00 ikvienam interesentam bez maksas būs skatāma jaunā multimediālā ekspozīcija. Radīta arī interaktivitāte “Leģendas stāsts”, ko varēs vērot un klausīties, izmantojot mobilos tālruņus. Jāuzsver, ka jau sākot ar sestdienu, 31. jūliju, tas būs izdarāms par maksu.

Plašāk par to, kā ritēja restaurācijas darbi, kādus atklājumus un pārsteigumus tie sagādāja, par Alūksnes muzeja plāniem lasiet “Alūksnes un Malienas Ziņu” 30. jūlija numurā.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.