Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Alūksnē koncertēs ASV Mičiganas Nacionālās gvardes orķestris

No 29. aprīļa līdz 8. maijam Latvijā viesosies Amerikas Savienoto Valstu Mičiganas Nacionālās gvardes 126. armijas orķestris, lai kopīgos koncertos ar Latvijas Republikas Zemessardzes orķestri atzīmētu Latvijas un Mičiganas sadarbības 30. gadadienu un sveiktu Latvijas iedzīvotājus Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 33. gadadienā. Koncerttūres ietvaros abi orķestri sniegs bezmaksas koncertus Rīgā, Alūksnē un Rēzeknē, kā arī uzstāsies Latvijas un Mičiganas sadarbības 30. gadadienas pasākumos.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Koncerttūres pirmais koncerts notiks 2. maijā plkst. 19.00 koncertzālē “Lielā ģilde”, Rīgā, kur kopā ar Latvijas un Mičiganas orķestriem un orķestru solistiem uzstāsies arī Zemessardzes koris “Stars”.

4. maijā plkst. 11.00 abi orķestri piedalīsies Latvijas Neatkarības atjaunošanas 33. gadadienai veltītajā militārajā parādē Alūksnē, bet plkst. 14.30 sniegs koncertu Alūksnes Pilssalā, kur orķestriem pievienosies arī Zemessardzes deju ansamblis “Bramaņi”.

5. maijā plkst. 17.00 Latvijas Zemessardzes orķestris un Mičiganas Nacionālās gvardes 126. armijas orķestris aicina uz koncertu Latgales vēstniecībā “Gors”, Rēzeknē.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Koncertu programmā iekļautas latviešu un amerikāņu dažādu žanru un stilu kompozīcijas gan pūtēju orķestrim, gan vokālam ar pavadījumu. Koncertos izskanēs arī šai koncerttūrei par godu radītās Mičiganas Nacionālās gvardes 126. armijas orķestra mūziķa Džordana Robertsa (Jordan Roberts) un Zemessardzes orķestra mūziķes Ingas Meijeres radītās kompozīcijas.

Koncertus diriģēs Nacionālo bruņoto spēku galvenais diriģents un Zemessardzes orķestra priekšnieks majors Andis Karelis un Mičiganas Nacionālās gvardes 126. armijas orķestra priekšniece virsniece speciāliste Kimberlija Ferrante (Kimberly Ferrante). Vokāla solo izpildīs Zemessardzes orķestra mūziķi Gita Puikevica-Puikevska, Arvīds Keinis, Mičiganas orķestra mūziķi Eimija Goulda (Amy Gould), Melānija Millere (Melaney Miller), Endrjū Švaliers (Andrew Schwallier), Patriks Redmonds (Patrick Redmond) un Adams Guds (Adam Good). Solistiem pievienosies arī jaunā dziedātāja Andika Laima Karele.

Mičiganas Nacionālās gvardes 126. armijas orķestris ar šādu nosaukumu dibināts pirms vairāk nekā 60 gadiem, lai gan orķestra pirmssākumi meklējami daudz senāk. Kopš 2013. gada orķestris ir kļuvis arī par Mičiganas štata gubernatora orķestri. Tas ir izvietots Belmontā, Mičiganas štatā un nodrošina muzikālo noformējumu dažāda veida militārajās ceremonijās, gan arī uzstājas ar publiskiem koncertiem. Orķestra sastāvā ietilpst metāla pūšaminstrumentu ansamblis, ceremoniju orķestris, rokgrupa un džeza ansamblis, tādējādi nodrošinot 60 līdz 80 pasākumu muzikālos noformējumus gadā. Orķestra misija ir ieaudzināt savos militārajos spēkos vēlmi cīnīties un uzvarēt, sekmēt savu pilsoņu atbalstu un parādīt savas nacionālās intereses gan mājās, gan ārvalstīs. Orķestris uzstājies ne tikai Mičiganas štatā, bet arī Lielbritānijā, Itālijā, Trinidadā un Tobāgo, Austrālijā un Latvijā. Mičiganas Nacionālās gvardes 126. armijas orķestra vadītāji ir orķestra priekšniece virsniece speciāliste Kimberlija Ferrante (Kimberly Ferrante) un virsseržants Endrjū Švaliers (Andrew Schwallier).

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Latvijas un Mičiganas sadarbības ietvaros Mičiganas Nacionālās gvardes 126. armijas orķestris ir viesojies Latvijā trīs reizes – 1996., 1998. un 2001. gadā, savukārt Latvijas Zemessardzes orķestris viesojies Mičiganā, ASV, 2008. gadā par godu Latvijas un Mičiganas sadarbības 25. gadadienai.

Zemessardzes orķestris dibināts 2011. gada 1. novembrī. Tā ir Zemessardzes atsevišķā vienība, kurā ietilpst pūtēju orķestris, bigbends, koris “Stars”, dažādi kameransambļi un tautas deju ansamblis “Bramaņi”. Zemessardzes orķestra uzdevums un misija ir Zemessardzes un Nacionālo bruņoto spēku ceremoniju muzikālā noformēšana, Zemessardzes popularizēšana sabiedrībā, kā arī rūpēšanās par Latvijas tautas garīgo un kultūras labklājību, sniedzot klausītājiem mākslinieciski augstvērtīgus, radošiem izaicinājumiem bagātus un iedvesmojošus koncertus. Pastāvēšanas gadu laikā Zemessardzes orķestris ir piedalījies arī dažādu pilsētu svētkos un sabiedriskos pasākumos. Zemessardzes orķestris koncertējis arī Lietuvā, Igaunijā, Somijā, Ukrainā, ASV un Kanādā, sadarbojas ar populāriem izpildītājmāksliniekiem Latvijā, kā arī ar Mičiganas Nacionālās gvardes 126. armijas orķestri, Kanādas Bruņoto spēku Centrālo orķestri un daudziem citiem militārajiem orķestriem. Zemessardzes orķestra priekšnieks ir Nacionālo bruņoto spēku galvenais diriģents majors Andis Karelis. 

Latvijas un Mičiganas sadarbība sākās pirms 30 gadiem – laikā, kad Latvija tikko bija atguvusi savu valstisko neatkarību un tika veidoti Latvijas Nacionālie bruņotie spēki. 1993. gada 27. aprīlī Latvija un ASV parakstīja vienošanos par sadarbību Valstu partnerības programmā, ar ko tika apstiprināta Latvijas un Mičiganas Nacionālās gvardes partnerība. Mičiganas Nacionālā gvarde ir Latvijas Nacionālo bruņoto spēku partnere un sabiedrotā, aktīvi līdzdarbojoties Latvijas un visa reģiona drošības stiprināšanā. Svarīgākie partnerības sasniegumi ir spēcīgu, uz demokrātisku kontroli balstītu bruņoto spēku izveide, Latvijas iestāšanās NATO, kopīga Latvijas un Mičiganas karavīru dalība ASV un koalīcijas vadītajās starptautiskajās operācijās, nišas kaujas spēju, tai skaitā gaisa atbalsta kontrolieru vienības, izveide, trīspusējā sadarbība, Latvijai un Mičiganai palīdzot attīstīt Libērijas bruņotos spēkus, kā arī citi projekti. Ar Mičiganas Nacionālās gvardes palīdzību ir pilnveidota Zemessardze. 

Turpinot Latvijas Nacionālo bruņoto spēku orķestru un Amerikas Savienoto Valstu militāro orķestru tradīcijas, ieeja koncertos bez maksas. 

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.