Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Aicina uz deju uzveduma “Malienas mantojums” video ieraksta pirmizrādi

Sestdien, 8. janvārī, pulksten 17.00 Alūksnes Kultūras centrā pirmizrādi piedzīvos deju uzveduma “Malienas mantojums” video ieraksts, kas tapis projektā “Dejas lieluzvedums “Malienas mantojums”” ar Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) un Alūksnes novada pašvaldības atbalstu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Padekatrs”, “Tripiņpolka”, “Uzlūdz dāmas”, “Hoiram”, “Diksītis”, “Tu māsiņa, es māsiņa”, “Joksu polka”, “Stūrsteps”, “Ak, smukā meitiņ”, “Valceris” – tās ir Malienas pusei raksturīgas dejas jaunajā uzvedumā “Malienas mantojums”. Nostāsti vēsta, ka malēnieši vienmēr visu darījuši pa savam un arī danči tiem bijuši īpatnēji, ar pierobežai raksturīgiem soļiem un mūziku. Malienas puses danči veidojušies, ietekmējoties no Latgales, Igaunijas un Krievijas tradicionālās kultūras. Mūsdienās reģionam raksturīgais kolorīts strauji izzūd, tādēļ ir svarīgi sakrāto un saglabāto nemateriālo kultūras mantojumu iedzīvināt un sekmēt tā pārmantojamību. Malienas pusei raksturīgo deju lieluzveduma video ieraksts tapis 2021. gada rudenī Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā.

– Alūksnes novada un bijušā Apes novada deju kolektīvi koncertuzvedumā izdejo 10 deju jaundarbus, kā arī jau agrāk iestudētas dejas, kas veidotas, balstoties uz savulaik Alūksnes pusē pierakstītiem dančiem. Protams, video materiāls ir tikai kā projekta noslēguma punkts. Ļoti ceru, ka uzvedumu tā pilnā apjomā un iecerē varēsim uzvest un izrādīt šovasar Vispasaules Malēniešu svētkos, kas notiks 30. jūlijā Jaunlaicenē, – saka Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte.

Dejas veidojuši horeogrāfi Iluta Mistre, Dace Smirnova, Ilze Mažāne, Reinis Rešetins, Jānis Purviņš, Taiga Ludborža, Guna Ezermale, Gunta Skuja un Lāsma Skutāne. Mūziku tām aranžējuši Juris Kaukulis, Juris Vaivods, Sniedze Jansone un citi pazīstami mūziķi. Uzveduma mākslinieciskā vadītāja ir Lāsma Skutāne, literāro tekstu radījis Druvis Mucenieks.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.