Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

22.februārī aicina “Dižgaru ceļš”

Vidzemes inovāciju nedēļas ietvaros nākamnedēļ, 22. februārī no pulksten 10.00 līdz 14.30, ikviens interesents bez maksas var apmeklēt “Dižgaru ceļa” pieturas vietas. Apmeklētājus gaidīs Apē, Trapenē, Gaujienā un Virešos.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Inovāciju nedēļas tēma šogad ir “Simbioze attīstībai un inovētspējai”, kas lieliski atbilst “Dižgaru ceļam”. Piedāvājām savienot pagātni un tagadni, sajust, kā uzņēmējdarbība, sabiedrība, vēsture un tehnoloģijas “soļo” rokrokā pa “Dižgaru ceļu”. Šis ir unikāls projekts, kurā sadarbojas četras pašvaldības iestādes, uzņēmēji, Vidzemes Augstskolas pasniedzēji, sabiedrības aktīvisti no biedrībām “Piegauja” un “Vītolēni”. Dodoties interesantajā ceļojumā no Apes līdz Virešiem vai no Virešiem līdz Apei, ikviens pārliecināsies, cik veiksmīgi var izmantot zināšanu, resursu un pakalpojumu apvienošanu ikvienā no apmeklētajām vietām,” stāsta Smiltenes novada Kultūras un tūrisma pārvaldes kultūras jomas vadītāja Iveta Kovtuņenko. Inovācijas ir arī uzņēmumu darbā, piemēram, viesojoties Gaujienā, varēs iegādāties SIA “Very Berry” vietējo ogu produktus, sulas, vitamīnu dzērienus, ko pārstrādā un saglabā, izmantojot vismodernākās ražošanas iekārtas un tehnoloģijas.

Mūsdienu iespējas

“Interese ir liela, saņemam zvanus, uzdod jautājumus. Šīs ir lieliska iespēja bez maksas viesoties visās četrās vietās, redzēt un dzirdēt, lai, piemēram, vasarā atgrieztos vēlreiz un izrādītu “Dižgaru ceļu” ciemiņiem vai radiem,” rosina I. Kovtuņenko. Izzināt un iepazīt rakstnieku un dzejnieku dzīvesstāstus varēs, izmantojot modernās tehnoloģijas, kas virtuāli “atdzīvinās” spilgto personību tēlus. Virtuālās realitātes sniegtās iespējas Trapenē ļaus sajust Ojāra Vācieša klātbūtni un Gaujienā tikties ar Jāzepu Vītolu. Interaktīvās ierīces veidojuši Vidzemes Augstskolas pasniedzēji. Savukārt Virešos varēs piedalīties radošās darbnīcās un izmēģināt sveču gatavošanu, izzināt stikla kausēšanas noslēpumus kopā ar aktīvajiem sabiedrības pārstāvjiem no biedrības “Piegauja”. Šis ceļojums no pagātnes uz tagadni atklās, kā notiek intelektuālo un materiālo resursu apmaiņa ikdienas dzīvē. Šī ir iespēja atpūsties, baudīt un izbaudīt jaunu, inovatīvu tūrisma produktu, mainot ierasto vidi,” aicina I. Kovtuņenko.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Top jauna ekspozīcija

Atvērto durvju dienā varēs ielūkoties arī Elīnas Zālītes memoriālajā mājā Apē, kas ir viens no “Dižgaru ceļa” pieturas punktiem. Mājā šobrīd veido Apes vēstures ekspozīciju, kas arī solās būt inovatīva un pārsteidzoša. “Darbs vēl notiek. Jau tapis interaktīvais vēstures galds. Pagājušajā nedēļā Apē ieradās Vidzemes Augstskolas Inženierzinātņu fakultātes dekāns Alvis Sokolovs un tehnoloģisko projektu vadītāja Laura Fišere. Top 3D brilles, ar kuru palīdzību varēs iejusties baronu laika sadzīvē jeb darīt kādu darbu,” stāsta I. Kovtuņenko un izsaka cerību, ka jauno ekspozīciju varētu atklāt jau maijā.

Kultūrvēsturiskais maršruts “Dižgaru ceļš”: (+foto)

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

1. Virešu pagasta novadpētniecības centrs “Mājvieta” (Kornēlija Apškrūma);

2. Jāzepa Vītola memoriālais muzejs “Anniņas” (Jāzeps Vītols);

3. Trapenes novadpētniecības centrs (Ojārs Vācietis);

4. Elīnas Zālītes memoriālā māja (Elīna Zālīte).

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.