Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Alūksnietes Brigitas Skaistkalnes 'Ķēķa stāsti": Neaizmirstam par gardo ogu - ķirbi

Ķirbju biezzupa ar frikadelēm


Sastāvdaļas
• 350 – 400 gramu maltās gaļas, • 1 ola,
• 300 gramu iztīrīta ķirbja,
• 2 kartupeļi,
• 1 burkāns,
• 1 sīpols,
• kārbiņa kausētā siera,
• sāls pēc garšas,
• augu eļļa cepšanai.

Lai drēgnajā laikā tiktu pie siltas zupiņas, vispirms maltajai gaļai pievienoju olu un garšvielas. No masas veidoju frikadelītes un vārīju tās pasālītā apmēram puslitrā ūdens minūtes 15. Gaļas bumbiņas no katla izņēmu, bet buljonu atstāju.
Sagriezu notīrītu burkānu un nomizotu sīpolu. Tos pannā viegli apcepu nelielā augu eļļas daudzumā.
Uzvārīju buljonu, pievienoju katlā smalki sagrieztus kartupeļus un ķirbjus un vārīju minūtes 10 – 15, pēc tam pieliku arī apceptos burkānus ar sīpoliem, pavārīju vēl minūtes piecas un tad visu sasmalcināju ar rokas blendera palīdzību. Ja nu zupa šķiet par biezu, to varam atšķaidīt ar vārītu ūdeni vai saldo krējumu līdz vēlamajai konsistencei un viegli uzvārīt. Šoreiz biezzupai piemaisīju kausētā siera iepakojuma saturu. Gatavo zupu lēju bļodiņās un papildināju ar izvārītajām frikadelītēm. Pārkaisīšanai – svaigi pētersīļu zaļumi.


Drupaču kūka ar ķirbju pildījumu


Sastāvdaļas
• mīklai - 200 gramu sviesta,
• 300 gramu miltu,
• 1 tējkarote cepamā pulvera,
• 100 – 150 gramu cukura,
• 2 olu dzeltenumi;
Pildījumam 
• 500 gramu ķirbja mīkstuma,
• 40 gramu cukura,
• 1 apelsīns vai 2 mandarīni,
• 20 – 30 gramu sukāžu,
• vaniļas cukurs vai ekstrakts garšai,
• 1 tējkarote kanēļa.

Ja vien vēl ir pieejams ķirbis, iesaku izcept šādu gardumu.
Bļodā iesijāju miltus, pievienoju cukuru, cepamo pulveri un sajaucu. Turpat virs bļodas, apviļājot miltu maisījumā, uz rupjās rīves sarīvēju labi atdzesētu sviestu un veikli, lai roku siltumā tas neizkūst, visu samaisīju. Tad pievienoju olu dzeltenumus un atkal visu ar rokām ātri samaisīju, lai veidojas drupačas.
Iztīrītu un nomizotu ķirbi sarīvēju. Apelsīnam norīvēju miziņu un izspiedu sulu, pievienoju ķirbjiem bļodā, piekaisīju arī cukuru, vaniļas cukuru un kanēli. Smalki sagriezu un piemaisīju vēl arī pāris žāvētu ananasu riņķīšus, nedaudz cukurota ingvera sukāžu un gaišās rozīnes.

Veidnē ieklāju cepamo papīru un iekaisīju tajā apmēram pusi mīklas drupatu. Virsū izlīdzināju ķirbju pildījumu, ko pārsedzu ar atlikušajām mīklas drupatām. Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī līdz gatavībai – apmēram 50 minūtes.


Omlete ar ķirbjiem “Saulīti gaidot”


Sastāvdaļas
• 150 gramu ķirbja,
• 2 sīpoli,
• 3 olas,
• 50 mililitru piena,
• cietais siers pēc garšas,
• 1 – 2 ķiploka daiviņas,
• sāls, garšvielas,
• augu eļļa cepšanai.

Šo ēdienu gatavoju tumšajā un miglainajā laikā, tādēļ arī radās šāds nosaukums. Nomizoju un sagriezu pusgredzenos sīpolus, bet ķirbi - stienīšos. Pannā uzkarsēju eļļu un vispirms tajā mazliet apcepu sīpolus, pēc tam pievienoju arī ķirbjus, samaisīju un sautēju apmēram piecas minūtes.
Olas bļodiņā sakūlu un piemaisīju pienu, piekaisīju sāli, garšvielas un atkal labi samaisīju. Pannā ar ķirbjiem un sīpoliem pievienoju smalki sagrieztus ķiplokus un pārlēju olu un piena maisījumu. Uzliku pannai vāku, samazināju plīts karstumu un cepu ēdienu līdz gatavībai. Visbeidzot omleti pārkaisīju ar rīvētu sieru un sadalīju gabalos.


Ķirbju un cidoniju sīrupa uzpūtenis


Sastāvdaļas
• 400 gramu ķirbja mīkstuma,
• 300 mililitru ūdens,
• ¼ glāzes cidoniju sīrupa,
• 4 ēdamkarotes mannas putraimu,
• cukurs pēc garšas.

Ķirbji salikumā ar cidonijām man ir garšojuši vienmēr, tādēļ izmēģināju arī šādu recepti. Vispirms ķirbi sagriezu gabaliņos, liku katliņā, pielēju ūdeni un cidoniju sīrupu. (Rudeņos tirgū iegādāto cidoniju sulu ar cukuru uzkarsēju vienādās attiecībās, saleju pudelēs, un tad tas noder kombinācijā ar āboliem vai ar ķirbjiem dažādu saldo ēdienu, kā arī dzērienu pagatavošanai.) Kad ķirbji vāroties jau kļuva mīksti, tos sastampāju biezenī. Ja nepieciešams, varam vēl piebērt cukuru. Katliņa saturu vēlreiz uzkarsēju un, nepārtraukti maisot, piekaisīju mannas putraimus. Putru nedaudz padzesēju un saputoju. Labi garšoja ar aukstu pienu.

Izklaide