Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Mājputnu un cūkkopības nozares uzņēmēji var pieteikties valsts atbalstam Covid-19 negatīvo seku mazināšanai uzņēmējdarbībā

Foto: Pexels.com/ attēlam ilustratīva nozīme

Valdība apstiprinājusi Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos noteikumus par valsts atbalstu mājputnu nozarei un cūkkopības nozarei, lai mazinātu Covid-19 izplatības negatīvo ietekmi, informē Zemkopības ministrijas pārstāve Rūta Rudzīte.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Noteikumi par valsts atbalstu mājputnu nozarei paredz piešķirt 9,35 miljonu eiro atbalstu, no šīs summas negūto ieņēmumu atbalstam — 7,6 miljonus eiro un nesegto pastāvīgo izmaksu atbalstam — 1,75 miljonus eiro.

Negūto ieņēmumu atbalstu piešķir par EBIT samazinājumu atbalsta periodā, salīdzinot ar vidējo EBIT vērtību 2017.–2019. gada attiecīgajos periodos. Savukārt nesegto pastāvīgo izmaksu atbalsts būs no 70 līdz 90 procentiem no nesegtām pastāvīgām izmaksām.

Atbalsts tiek piešķirts par periodu no 2020. gada marta līdz 2021. gada maijam.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lai pieteiktos atbalstam, pretendentam līdz šī gada 1. augustam Lauku atbalsta dienestā (LAD) jāiesniedz iesniegums, kurā norādīta neto apgrozījuma krituma saistība ar Covid-19 izplatības ierobežošanai noteiktajiem ierobežojumiem. Kā arī jāiesniedz zvērināta revidenta apstiprinātas operatīvās bilances un informācija, kas nepieciešama atbalsta aprēķināšanai.

Savukārt noteikumi valsts atbalstu cūkkopības nozarei paredz 2021. gadā piešķirt atbalstu 12,7 miljonus eiro. No kopējās summas 3,6 miljoni eiro paredzēti atbalstam par negūtajiem ieņēmumiem un 9,1 miljons eiro – par nesegtajām pastāvīgajām izmaksām.

Atbalstu par negūtajiem ieņēmumiemvar pieprasīt par četriem periodiem laikposmā no 2020. gada novembra līdz 2021. gada septembrim, ja attiecīgajā periodā nozares ražotāju kopējie ieņēmumi ir vismaz par pieciem procentiem zemāki nekā vidēji attiecīga ilguma periodā 2019. gadā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lai pieprasītu ieņēmumu atbalstu par pirmajiem diviem periodiem, kas jau noslēgušies, cūkaudzētājiem, kas attiecīgajā laikposmā bija realizējuši cūkas un sivēnus audzēšanai, nobarošanai vai kaušanai (ieskaitot eksportam) 10 dienu laikā pēc noteikumu spēkā stāšanās jāiesniedz iesniegums LAD elektroniskajā pieteikšanās sistēmā.

Atbalstu par nesegtajām pastāvīgajām izmaksāmvar pieprasīt divos periodos – no 2020. gada novembra līdz 2021. gada aprīlim un no 2021. gada maija līdz oktobrim, vai kādā no šo periodu mēnešiem, ja pretendenta neto apgrozījums no primārās lauksaimnieciskās ražošanas cūkkopības nozarē samazinājies par vismaz pieciem procentiem.

Izmaksu atbalstu piešķir 70 procentu apmērā vai mazajiem un mikrouzņēmumiem 90 procentu apmērā no nesegtajām pastāvīgajām izmaksām, ko aprēķina, no peļņas ieguldījuma atņemot pastāvīgās lauksaimnieciskās ražošanas izmaksas cūkkopības nozarē.

Iesniegumu izmaksu atbalsta saņemšanai par pirmo periodu pretendents var iesniegt LAD 10 dienu laikā pēc noteikumu stāšanās spēkā. Atbalsta iesniegumam ne vēlāk kā divu nedēļu laikā jāpievieno operatīvais peļņas vai zaudējumu aprēķins un tā datu patiesumu apliecinošs zvērināta revidenta ziņojums. Otrajam atbalsta periodam, norādot prognozēto apgrozījuma samazinājumu un nesegto pastāvīgo izmaksu apmēru, pretendents var pieprasīt avansa maksājumu, ko LAD izmaksā 10 dienu laikā.

Atbalsta pasākumi ir saskaņoti ar Eiropas Komisiju, un atbalsts jāizmaksā līdz 2021. gada 31. decembrim.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.