Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

LTVC: Lētākie pārtikas produkti jūnijā starp Baltijas valstīm vairumā gadījumu bija Viļņā

Foto: Unsplash
Attēlam ilustratīva nozīme

Lētākie pārtikas produkti jūnijā starp Baltijas valstīm vairumā gadījumu bija mazumtirdzniecības veikalos Viļņā, liecina Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) apkopotā informācija. “Alūksniešiem.lv” uzzināja aģentūrā Leta.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tostarp kilograms kartupeļu Rīgā maksāja vidēji 0,51 eiro kilogramā, kamēr Viļņā – 0,29 eiro kilogramā, bet Tallinā – vidēji 0,25 eiro kilogramā, kā arī Rīgā bija dārgākie burkāni – Rīgā tie maksāja 0,7 eiro kilogramā, Tallinā – 0,67 eiro kilogramā, bet Viļņā – 0,53 eiro kilogramā.

Tajā pašā laikā Rīgas veikalos bija nopērkami lētākie vietējie gurķi un tomāti, šampinjoni, importa zemenes, plūmes un broileri.

“Cenas produktiem ir atšķirīgas, jo atšķirīga ir arī preču kvalitāte un sortiments. Vietējie tomāti jūnijā bija nopērkami visās četrās apsekotajās Latvijas tirdzniecības ķēdēs, bet kaimiņvalstīs tikai vienā vai divās. Un arī cena šiem tomātiem Latvijā bija ievērojami zemāka,” sacīja LTVC vadītāja Ingūna Gulbe.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Savukārt vietējās zemenes Latvijas veikalu ķēdēs jūnijā nebija nopērkamas, bet Lietuvā un Igaunijā bija pieejamas tikai vienā veikalu ķēdē katrā valstī, kas nav raksturīgi šim laika periodam. Tas saistīts ar lielo importa zemeņu piedāvājumu, piemēram, Tallinā veikalā importa zemenes varēja nopirkt par 1,99 eiro kilogramā, pauda LTVC.

Gulbe arī minēja, lai gan griķi Latvijā jūnijā no Baltijas valstīm bija visdārgākie, tikai Latvijā atsevišķos veikalos šo produktu plaukti bija tukši. Abās pārējās valstīs tie maksāja lētāk un netrūka.

LTVC novērojis, ka arī mārketinga aktivitātes vietējo produktu atbalstam Baltijas valstīs ir atšķirīgas, tostarp Viļņas un Tallinas veikalos vietējiem produktiem ir vizuāli pamanāmāka to vietējā izcelsme.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vienlaikus centrā atzīmēja, ka gada laikā Latvijā vairāku pārtikas produktu cenas ir būtiski samazinājušās, piemēram, galda bietes pirms gada maksāja 0,72 eiro kilogramā, bet šogad – 0,28 eiro kilogramā, sīpoli gadu iepriekš maksāja 1,14 eiro kilogramā, bet šogad – 0,56 eiro kilogramā, savukārt sviests pērn jūnijā maksāja vidēji 9,45 eiro kilogramā, kamēr šogad – 7,38 eiro kilogramā. Vienlaikus Covid-19 dēļ šogad būtiski dārgāki ir ķiploki – gadu iepriekš to cena bija vidēji 2,82 eiro kilogramā, bet šogad – 4,89 eiro kilogramā.

Apsekojumā iekļauti vairāk nekā 40 produkti.

Latvijā lielai daļai augļu un dārzeņu tiek piemērota samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme.

LTVC izveidots 1995.gadā kā Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta struktūrvienība. Centrs apkopo un sniedz Eiropas Komisijai informāciju par noteiktu lauksaimniecības produktu cenām un apmēriem, Iegūtā informācija tiek izmantota produktu ražošanas un tirgus stāvokļa novērtēšanai, intervences pasākumu pamatošanai un noteiktu lauksaimniecības produktu muitas vērtības noteikšanai.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.