Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Augustā patēriņa cenas Latvijā gada laikā samazinājušās par 0,2%

Attēlam ilustratīva nozīme
Foto: Pexel

Patēriņa cenas šogad augustā salīdzinājumā ar jūliju Latvijā samazinājušās par 0,5%, bet gada laikā – šogad augustā salīdzinājumā ar 2019.gada augustu – patēriņa cenas sarukušas par 0,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, augustā pieaudzis par 1,2%.

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2020.gada augustā, salīdzinot ar jūliju, precēm cenas samazinājušās par 0,9%, bet pakalpojumiem pieaugušas par 0,4%, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada augustu precēm cenas sarukušas par 1%, kamēr pakalpojumiem tās pieaugušas par 1,6%.

Būtiskākā ietekme uz cenu izmaiņām šogad augustā salīdzinājumā ar jūliju bija cenu kritumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, apģērbam un apaviem, kā arī cenu kāpumam ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas samazinājās par 1,2%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa kritumu grupā sezonālu faktoru ietekmē bija svaigiem dārzeņiem (-9,6%) un kartupeļiem ( 23,4%).

Galvenokārt akciju ietekmē cenas samazinājās mājputnu gaļai (-5,6%), pienam (-3,3%), cūkgaļai (-1,9%), makaronu izstrādājumiem (-5,5%), sieram un biezpienam (-1,2%). Savukārt cenas pieauga svaigiem augļiem (+3,5%), konditorejas izstrādājumiem (+1,1%), sviestam (+3,5%) un svaigām vai atdzesētām zivīm (+4,8%).

Apģērbu un apavu grupā cenas mēneša laikā samazinājās vidēji par 1%. Akciju ietekmē lētāki kļuva apavi vidēji par 3,4% un apģērbi – par 0,5%.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis mēneša laikā saruka par 0,7%, ko galvenokārt ietekmēja siltumenerģijas tarifa samazinājums Rīgā, vidējo siltumenerģijas cenu līmeni pazeminot par 4,5%. Akciju ietekmē kļuva lētāki materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam (-1,1%). Savukārt mājokļa īres maksa pieauga vidēji par 1,9%, ūdensapgāde – par 2,6% un kanalizācijas pakalpojumi – par 2,7%.

Augustā ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās vidēji par 0,6%. Degviela mēneša laikā kļuva lētāka par 0,5%, tostarp dīzeļdegviela – par 0,6% un benzīns – par 0,6%, bet auto gāzei cenas pieauga par 0,2%. Cenas samazinājās pasažieru aviopārvadājumiem.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis mēneša laikā pieauga par 0,8%, ko ietekmēja cenu kāpums personālajiem datoriem un kamerām. Lētāki bija ziedi, kancelejas preces un zīmēšanas piederumi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kritums bija personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, vīnam un alum. Savukārt sadārdzinājās zobārstniecības pakalpojumi.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2020.gada augustā, salīdzinot ar 2019.gada augustu, bija cenu kritumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, apģērbam un apaviem, kā arī cenu pieaugumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, veselības aprūpei, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 2%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija svaigiem augļiem (+23,8%), galvenokārt āboliem, apelsīniem un bumbieriem. Cenas pieauga arī žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+7,3%) un gaļas izstrādājumiem (+5%). Dārgāki kļuva griķi (+20,7%), brokastu pārslas (+12%), konditorejas izstrādājumi (+1,8%), šokolāde (+3,9%), saldējums (+4,7%) un maize (+1,2%). Savukārt lētāki bija svaigi dārzeņi (-7,1%), kartupeļi (-15,3%), mājputnu gaļa (-3,3%), piens (-5,1%) un piena produkti (-1,5%).

Apģērbu un apavu vidējais cenu līmenis gada laikā samazinājās par 0,3%. Apģērbiem cenas kritās vidēji par 0,3%, bet apaviem – par 0,1%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās par 4,2%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums siltumenerģijai, dabasgāzei, elektroenerģijai, cietajam kurināmajam un mājokļa īrei.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 3,2%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums zobārstniecības pakalpojumiem, vispārējās medicīniskās prakses un ārstu speciālistu pakalpojumiem. Lētāki bija farmaceitiskie produkti.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā samazinājās par 4,3%, ko noteica cenu kritums degvielai par 11,5%, galvenokārt dīzeļdegvielai – par 12,1%. Benzīnam cenas samazinājās par 11,1%, bet auto gāzei – par 9,4%. Savukārt gada laikā cenas palielinājās pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem, personīgo transportlīdzekļu apkopei un remontam.

Ar atpūtu un kultūru saistītās preces un pakalpojumi gada laikā kļuva dārgāki par 2%. Gada laikā vidējais cenu līmenis pieauga atpūtas un sporta pakalpojumiem, ziediem, laikrakstiem un žurnāliem.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumu vidējais cenu līmenis salīdzinājumā ar pagājušā gada augustu pieauga par 3%. Cenu pieaugumu galvenokārt noteica ēdināšanas pakalpojumi, tostarp vidējais cenu līmenis palielinājās restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem par 2,3%, kā arī ēdnīcu pakalpojumiem – par 4,9%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kritums gada laikā bija autotransportlīdzekļu apdrošināšanai, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un alum, savukārt sadārdzinājās tabakas izstrādājumi, personīgās higiēnas preces un skaistumkopšanas līdzekļi.

  • LETA

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.