Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Atceļ putnu gripas draudu dēļ mājputnu novietnēs noteiktās papildu biodrošības prasības

Valdība 5.maijā pēc Zemkopības ministrijas (ZM) ierosinājuma atcēlusi kopš 7.februāra Latvijā noteiktās papildu bioloģiskās drošības prasības mājputnu turēšanā, kuru mērķis bija mazināt augsti patogēnās putnu gripas ierosinātāja pārnešanas risku no savvaļas putniem uz mājputniem un citiem nebrīvē turētiem putniem, “Alūksniešiem.lv” uzzināja aģentūrā LETA .

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pirms ierobežojumu atcelšanas ministrija konsultējusies ar Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta Ornitoloģijas laboratorijas un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ekspertiem par par savvaļas ūdensputnu migrācijas intensitāti Latvijā un par putnu gripas izplatību Eiropas valstīs 2020.gada pavasarī ūdensputnu migrācijas laikā.

Eiropā ziemojošo ūdensputnu – pīļu, zosu un gulbju – pamatmasa Latvijā jau ir atlidojusi vai caurceļojusi, kā arī, ņemot vērā, ka nav jauni slimības uzliesmojumi ūdensputnu migrācijas ceļā, izlemts atcelt noteiktos papildu biodrošības pasākumus.

ZM norāda, ka putnu gripa Eiropas Savienības dalībvalstīs 2020.gada pavasarī bija skārusi galvenokārt tādas mājputnu sugas kā vistas, zosis, pīles, pērļu vistas un tītarus. Skarto dalībvalstu kompetento iestāžu epidemioloģiskās izmeklēšanas dati liecina, ka vīrusa iespējamais izcelsmes avots ir savvaļas putni.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tāpat ZM norāda, ka šajā sezonā bija novērota augstāka vides temperatūra un mazs sniega segas biezums nekā parasti putnu gripas skartajos reģionos. Tādēļ daudzas savvaļas putnu populācijas nebija migrējušas uz to parastajiem apvidiem dienvidu virzienā, šķērsojot Vidusjūras baseinu. Tādējādi Eiropas valstis, kas atrodas zemākos platuma grādos tuvu skarto dalībvalstu reģioniem un kurās ir vērienīga mājputnu ražošana, varēja būt pakļautas lielam putnu gripas riskam. 

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām stāsies spēkā pēc to publiskošanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

LETA jau ziņoja, ka putnu gripas draudu dēļ PVD janvāra otrajā pusē sāka pastiprinātas mājputnu novietņu pārbaudes. Lai minimizētu risku, ka putnu gripas uzliesmojuma dēļ tiek radīti ierobežojumi putnkopības nozares uzņēmumiem, PVD pastiprinātās pārbaudes prioritāri veica mājputnu novietnēs desmit kilometru rādiusā apkārt komerciālajām putnu novietnēm.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tāpat vēstīts, ka 7.februārī stājās spēkā obligāta prasība mājputnu turētājiem mājputnus nelaist ārpus telpām vai nožogotām konstrukcijām, kā arī mājputnu turētājiem stingri jāievēro biodrošība, nepieļaujot mājputnu kontaktu ar savvaļas putniem. Aizdomās par mājputnu saslimšanu ar putnu gripu nekavējoties jāziņo praktizējošam veterinārārstam vai PVD.

Putnu gripa ir akūta, ļoti bīstama putnu infekcijas slimība, kas raksturojas ar pēkšņu un strauju slimības norisi, putnu nespēku, depresiju un atteikšanos no barības, izpūrušām spalvām, drudzi, izmainītu gaitu, zilganu ādas krāsu un masveida putnu nobeigšanos. Augsti patogēna putnu gripa izplatās strauji, izraisot nopietnu saslimšanu ar augstu mirstības koeficientu, savukārt zemi patogēnā putnu gripa galvenokārt izraisa saslimšanu ar vieglu norisi, ko var pat nepamanīt.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.