Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

“Altum” privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanas programmā rezervēti 52% pieejamo līdzekļu

Foto: pixabay.com

AS “Attīstības finanšu institūcija “Altum”” (“Altum”) privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanas atbalsta programmā iesniegtajiem projektiem jau ir rezervēti 52% no programmas līdzekļiem, aģentūru LETA informēja “Altum” pārstāvji.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ministru kabinets 8.martā apstiprināja grozījumus privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanas atbalsta programmā, vienlaikus piešķirot papildu finansējumu, un “Altum” 27.aprīlī sāka pieņemt pieteikumus, bet jūnija vidū veica pirmās finanšu līdzekļu izmaksas.

Patlaban pārliecinoši lielākā daļa jeb 82% pieteikumu ir saules paneļu uzstādīšanai, bet pārējie 18% – ēku energoefektivitātes paaugstināšanai.

“Altum” Energoefektivitātes programmu departamenta vadītāja Ieva Vērzemniece norāda, ka visaktīvākie bijuši māju īpašnieki Pierīgā, kas iesnieguši 315 pieteikumus par kopējo summu 1,09 miljoni eiro. Tālāk seko Zemgales privātmāju īpašnieki ar 55 pieteikumiem par 187 000 eiro. No Kurzemes saņemti 53 pieteikumi par 200 600 eiro, no Vidzemes – 30 pieteikumi par 109 600 eiro, bet no Latgales – 22 pieteikumi par 30 700 eiro.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vērzemniece pauž, ka kopumā pieteikumi ir pamatoti un labi sagatavoti, vidēji tikai viens no desmit pieteikumiem nekvalificējas atbalsta saņemšanai. Biežākie atteikumu iemesli ir Zemesgrāmatā reģistrētu īpašumtiesību uz māju neesamība, mājas neatbilstība viena vai divu dzīvokļu mājas klasei, vai arī apstāklis, ka pieteikuma iesniedzējs jau ir uzstādījis un pieslēdzis tīklam saules paneļus, pirms noslēgts līgums ar “Altum”.

Privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanas programmā atbalsts ir paredzēts dzīvojamo māju atjaunošanai un energoefektivitātes paaugstināšanai vai elektroenerģijas ražošanas iekārtu uzstādīšanai. Atbalstu var saņemt, ja privātmāja atbilst viena vai divu dzīvokļu dzīvojamās mājas klasei, tā ir nodota ekspluatācijā un privātmājā netiek veikta saimnieciskā darbība.

Tāpat Zemesgrāmatā ir jābūt nostiprinātām īpašuma tiesībām uz māju privātpersonai, kura piesakās atbalstam, kā arī ģimenē jābūt vismaz vienam bērnam.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pieteikums par dalību Privātmāju energoefektivitātes programmā ir jāsniedz elektroniski portālā “mans.altum.lv”. Pieteikumus privātmāju energoefektivitātes programmā izskata divdesmit darba dienu laikā pēc to iesniegšanas.

“Altum” ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

Finanšu ministrija ir 40% “Altum” akciju turētāja, bet Ekonomikas ministrija un Zemkopības ministrija – pa 30%. “Altum” obligācijas ir iekļautas biržas “Nasdaq Riga” parāda vērtspapīru sarakstā.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.