Reklāma

Šefpavārs Normunds Baranovskis: dārzeņi ikdienai un svētku galdam

Bez saknēm, dārzeņiem, salātiem un garšaugiem nav iedomājams pilnvērtīgs ikdienas un svētku ēdiens. Tie ne tikai ir veselīgi, bet arī piešķir maltītei bagātīgu garšu. Dārzeņi un saknes ir ļoti daudzveidīgi krāsās, izskatā, garšās un konsistencē. Turklāt, atkarībā no pagatavošanas veida, tie maina garšas īpatnības. Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis iesaka 3 dārzeņu receptes ikdienai un svētkiem.

“Cepot lielākā daļa sakņu un dārzeņu kļūst saldāki, tiem karamelizējas dabiskie cukuri, tāpat tie iegūst patīkamu dūmu garšu. Pamēģini apslacīt burkānus ar eļļu, pievienot ķiplokus un izcept 200 grādu temperatūrā, līdz tie viegli karamelizējušies, un tad pasaki, ka tev tie negaršo! Pēdējā laikā ir aktuāli uzturā lietot vairāk vai pat tikai dārzeņus, tāpēc to pagatavošanā nevar vairs aprobežoties ar sautēšanu, tvaicēšanu vai cepšanu, tas vienkārši kļūs garlaicīgi,” atzīst Rimi Gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis un iesaka trīs gardas un neparastas dārzeņu biezeņa receptes.

Burkānu un saldo kartupeļu biezenis (30 minūtes, 4 personām)Sastāvdaļas
2 burkāni;
4 saldie kartupeļi;
2 cm ingvera saknes;
ūdens pēc nepieciešamības;
sāls pēc garšas;
2 ēd. k. gī sviesta;
150 ml kokosa krēma.
Pagatavošana
Nomizo saknes un sagriez mazākos gabalos. Liec katlā, pievieno rīvētu ingveru, sāli un ūdeni. Novāri, lai saknes mīkstas, un nokās šķidrumu. Ar blenderi samal un liec karsēt, pievieno kokosa krēmu un gī sviestu. Maisi, līdz iegūsi krēmīgu biezeni. Šis biezenis būs ideāls ar zivi un jūras veltēm, kā arī ar putna gaļu.

Ziedkāpostu un zaļo zirnīšu biezenis (30 minūtes, 4 personām)Sastāvdaļas
1 mazs vai puse liela ziedkāposta;
1/3 selerijas saknes;
200 ml piena;
ūdens pēc nepieciešamības;
sāls pēc garšas;
150 g atlaidinātu zaļo zirnīšu Rimi;
70 g sviesta.

Pagatavošana
Sagriez selerijas sakni un saplucini ziedkāpostu mazākos gabaliņos. Liec katlā, pielej pienu un ūdeni tik daudz, lai nosedz dārzeņus. Pieber sāli un vāri, līdz viss mīksts. Nokās šķidrumu un liec dārzeņus atpakaļ katlā, pievieno sviestu un saspied ar stampu. Pieliec zirnīšus un uzsildi. Ideāli garšos ar zivīm un cepešiem.

Biešu un kartupeļu biezenis (30 minūtes, 4 personām)Sastāvdaļas
2 bietes;
6 kartupeļi;
ūdens pēc nepieciešamības;
sāls pēc garšas;
50 g sviesta;
100 ml piena;
1⁄2 tējk. ķiploku pulvera.

Pagatavošana
Sagriez bietes četrreiz mazākos gabalos nekā kartupeļus un liec vārīties kopā. Kad bietes un kartupeļi mīksti, nokās šķidrumu. Katlā lej siltu pienu ar sviestu un ķiploku pulveri. Sastampā biezeni. Tas ideāli garšos ar cepeti vai kūpinātu gaļu un desām.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Pievieno komentāru