Svētdiena, 7. decembris
Antonija, Anta, Dzirkstīte
weather-icon
+2° C, vējš 3.04 m/s, D-DA vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Kas ir salmoneloze?

Salmonelozes – akūta zarnu infekciju slimību grupa; uztura toksikoinfekcija. Ierosina salmonellu dzimtas baktēriju grupa.

Salmonelozes – akūta zarnu infekciju slimību grupa; uztura toksikoinfekcija. Ierosina salmonellu dzimtas baktēriju grupa. Pazīstami vairāk nekā 1500 salmonellu veidi un varianti. Salmonellas neveido ne sporas, ne kapsulas, ir samērā izturīgas ārējā vidē, kā arī pret dažādiem fizikāliem un ķīmiskiem faktoriem: karsētas (70 – 75 grādi), iet bojā pēc piecām līdz 25 minūtēm, sālītos un žāvētos produktos saglabājas vairākus mēnešus, olās – apmēram trīs nedēļas, ūdenī – līdz 72 dienām; saldētā gaļā var pat vairoties. Vārīšana salmonellas iznīcina dažās sekundēs.
Kā var saslimt ar salmonelozi?
Infekcijas avots – slimi mājdzīvnieki (arī mājputni) un to produkti; grauzēji (žurkas, peles), retāk slimi cilvēki vai hroniski salmonellu nēsātāji. Saslimstība ar salmonelozi biežāka, ja uzturā lieto jēlu vai termiski nepietiekami apstrādātu gaļu (īpaši maltu), ja sabiedriskās ēdināšanas un pārtikas sagādes iestādes netiek pakļautas stingrai sanitārai kontrolei. Sadzīves kontakta ceļā rodas atsevišķi slimības gadījumi. Epidēmisks uzliesmojums sākas tad, ja infekcija izplatās ar pārtiku; saslimšana pilnīgi izbeidzas pēc attiecīgā produkta izņemšanas no apgrozības vai tā izlietošanas. Inkubācijas periods īss – vidēji 12 līdz 24 stundas, dažkārt divas līdz trīs dienas.
Kādi ir saslimšanas simptomi?
Salmonelozes simptomi: slikta dūša, vemšana, sāpes vēderā, caureja (divas līdz 15 reizes diennaktī) ar zaļganīgiem šķidras konsistences izkārnījumiem, reizēm ar nelielu gļotu (retāk asiņu) piejaukumu, paaugstināta temperatūra (38 līdz 40 grādi), smagākos gadījumos – sāpes muskuļos, krampji, pazemināts asinsspiediens, sirdsdarbības traucējumi. Dažkārt rodas komplikācijas – holecistīts, hepatīts, hronisks gastrīts. Var būt arī atipiskas salmonelozes formas.
Kā ārstē salmonelozes slimniekus?
Ārstē slimnīcā. Sevišķa nozīme ir mikrobu un toksīnu ātrai izvadīšanai no organisma. Slimības agrīnajā periodā, ja to atļauj slimnieka vispārējais stāvoklis, izdara kuņģa skalošanu ar divprocentīgu dzeramās sodas šķīdumu. Lieto dažādus līdzekļus, kas novērš intoksikāciju, minerālvielu un ūdens lielo zudumu organismā, kā arī asinsrites sistēmas un nieru darbības traucējumus.
Kāda ir profilakse?
Stingra lopkautuvju, gaļas kombinātu, sabiedriskās ēdināšanas, tirdzniecības uzņēmumu sanitārā un veterinārā kontrole. Individuālajā profilaksē jāievēro pārtikas produktu rūpīga termiskā apstrāde, jānovērš termiski apstrādāto produktu atkārtota inficēšanās (produktiem – gaļai, zivīm – jālieto atsevišķi dēlīši).
Sagatavots pēc Populārās medicīnas enciklopēdijas (1985)

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri