Svētdiena, 7. decembris
Antonija, Anta, Dzirkstīte
weather-icon
+1° C, vējš 2.92 m/s, D-DA vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Gardi deserti bez pievienota cukura

Silto vasaru aiz loga strauji
nomainījis vēss, lietains rudens, un, sākoties drēgnajam laikam,
arvien biežāk gribas sevi palutināt ar tasi karstas tējas vai
kādu saldu kārumu. Lai rudenīgā našķošanās nebeigtos ar
nevēlamiem svara kilogramiem, pavāre un uztura speciāliste
Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības
tīklu ELVI piedāvā receptes gardiem un veselīgiem mājās
gatavotiem desertiem bez pievienota cukura. Ātri pagatavojamie
šokolādes mafini būs lielisks papildinājums rīta kafijai vai
omulīgai pēcpusdienas pasēdēšanai draugu lokā, bet ķirbju
creme-brûlée, iespējams, ir pati radošākā recepte desertam no
rudens skaistuļa ķirbja. To noteikti ir vērts pamēģināt pat
tiem, kas šaubās, vai francūžu iecienītais deserts parastā
latvieša virtuvē vispār ir pagatavojams?! Izdosies!

Šokolādes mafini ar grieķu jogurtu

Gatavošanas laiks: 25-30 minūtes

Sastāvdaļas

2 olas

125 g kviešu miltu

60 g kakao

1 tējk. cepamā pulvera

½ tējk. sāls

2 ēdamk. augu eļļas

150 g grieķu jogurta

150 g nelielos gabaliņos sadalītas
tumšās šokolādes (70% kakao)

1 tējk. vaniļas esences

Pagatavošana

  1. Sakarsē cepeškrāsni līdz
    180 grādu karstumam.

  2. Lielā bļodā sajauc olas,
    jogurtu un eļļu.

  3. Pievieno masai pārējās
    sastāvdaļas un beigās pieliek klāt smalki salauztu, sagrieztu
    vai sarīvētu tumšo šokolādi.

  4. Iegūto mīklu kārtīgi
    samaisa, pilda mafinu formās un cep aptuveni 12 minūtes.

Ķirbju creme-brûlée

Gatavošanas laiks: (35 -40 minūtes+2
stundas ledusskapī )

Sastāvdaļas

4 olas dzeltenumi

350 g saldā krējuma

120 g ķirbju biezeņa (vislabāk no
muskata vai riekstu ķirbja)

1 tējk. kanēļa,

šķipsniņa muskatrieksta

*1 ēdamk. medus (var nepievienot)

Pagatavošana

  1. Pagatavo ķirbju biezeni –
    ķirbju mīkstumu bez mizas cep cepeškrāsnī vai tvaicē, kamēr
    tas mīksts un pēc tam sablendē.
    Katliņā uzsilda saldo
    krējumu līdz vārīšanas brīdim (bet neuzvāra, izslēdz uguni,
    kad šķidrums uzmet pirmo burbuli).

  2. Sakuļ olu dzeltenumus kopā
    ar ķirbju biezeni, kanēli, muskatriekstu un medu (medus
    pievienošana nav obligāta – kanēlis un ķirbis jau dos dabīgu
    saldumu).

  3. Iemaisa olu dzeltenumu masā
    saldo krējumu.

  4. Izkāš iegūto masu caur
    sietu un izlej 4 mazos karstumizturīgos trauciņos.

  5. Trauciņus liek lielākā,
    dziļākā cepamformā un formu līdz pusei piepilda ar verdošu
    ūdeni.

  6. Cep līdz 160 grādu karstumam
    sakarsētā cepeškrāsnī ~20 minūtes.

  7. Izņem no cepeškrāsns,
    atdzesē un ieliek ledusskapī vismaz uz 2 stundām.

  8. Bauda!

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri